En dan is het Kerstmis

Nieuwsberichten over een doodgestoken vrouw in Hengelo, een man in Breda, die zwaar gewond raakte bij het afsteken van een illegale vuurwerkbom, over Angela de Jong (tv-recensent, die hoofdzakelijk over anderen spreekt) die getergd is omdat Gordon haar kinderen noemt in reactie op een recensie van haar, gaan vooraf aan de traditionele Urbi et Orbi zegening door paus Franciscus.
In de toespraak van de paus hoor ik ontelbare keren het woord ‘liefde’ passeren, terwijl hij daar tussendoor een oneindige opsomming noemt van oorlog en geweld, conflicten tussen mensen, landen, organisaties, van onverdraagzaamheid op de wereld, van bedreiging van onze zelf ingerichte en ontwikkelde economische, ecologische en sociale systemen en van de enorme stroom van vluchtelingen. 


Daarna luister ik nog even naar de boodschap van de Koning.

Daarin hoor ik dat Nederland nog altijd een van de beste landen ter wereld is en dat wij, gemiddeld, genomen gelukkig zijn. Maar Willem Alexander spreekt ons ook aan op ons gedrag, hoe wij met elkaar omgaan, dat het mooiste wat een mens overkomt is als iemand anders hem aankijkt en zegt dat het goed is.
Vrijheid krijg je niet gratis, zover is wel duidelijk. Maar vrijheid betekent ook dat je mensen om hun opvattingen niet bedreigt, maar dat je luistert en van gedachten wisselt, aldus de Koning.
Natuurlijk heb ik zijn woorden in m’n eigen bewoordingen samengevat. Daar zal niemand van wakker liggen, vermoed ik.
Maar de boodschappen van paus en koning zijn elk jaar helder, diepzinnig en eigenlijk voor de hand liggend. Tegelijkertijd worden ze ook massaal in de wind geslagen.

Zo, na al deze indrukken te hebben verwerkt, nemen we plaats aan de feestdis, eten ons buikje rond om vervolgens ons op weg te maken naar de meubelboulevards, winkelcentra etc. Weg van huis, even de benen strekken, onze zinnen verzetten, weg van de kerststress, op weg naar het nieuwe jaar. Daar buiten gaan we massaal op zoek naar geluk, iets wat in het eigen huis blijkbaar niet is te vinden.

Op 1 januari 2020 wensen we ons opnieuw alle liefde, vrede en gezondheid toe.
En op 1 januari 2020 volgen er soortgelijke nieuwsberichten als op 25 december 2019.

De maalstroom van ons hedendaagse leven.

Laat een bericht achter.