Paranoia

‘Coronavirus houdt Italië in zijn greep’
Zo luidt een van de vele koppen in de ochtendkranten van maandag, 24 februari 2020.

En verder lees ik in diverse berichten op Internet dat er een ‘explosieve’ groei van het besmettingen is van ongeveer 150 naar 167 en dat het dodental is gestegen van 3 naar 5.  Dat Italië het ‘zwaarst getroffen land’ in Europa is door het Coronavirus en in het hele land angst heerst. Sinds het virus slachtoffers eiste in Italië, grijpt de paranoia om zich heen.’
Het kan natuurlijk zijn dat het virus appelleert aan de hypochondrische aard van de Italiaan, zoals dagblad De Limburger suggereert, maar zou het niet veel meer liggen aan de sensatiebeluste journalisten en redacteurs van kranten en andere nieuwsmedia, dat er overal paniek uitbreekt zodra er iemand besmet lijkt te zijn geraakt door het virus of dat er 3 doden vallen en 150 besmettingen zijn in een land met bijna 60 miljoen inwoners? En dan durven spreken over een epidemie?
Een Italiaanse zakenman die drager van het virus zou zijn wordt in diezelfde krant aangemerkt als ‘de aanstichter van de epidemie’. Wat doet het ertoe dat het een zakenman is?

O ja, dan zijn er ook nog experts die hun kijk op het virus geven. Dan lees ik dat zij vrezen dat het virus de toch al wankele economie in een recessie kan duwen. Italië is immers exporteur van luxe goederen en importeert veel onderdelen uit China voor de eigen industrie en Italië is de belangrijkste Europese bestemming voor Chinese toeristen. Het Chinese toerisme is er in no time met 30% gedaald.

Kijk, dat snijdt tenminste hout. Het gaat helemaal niet zozeer om het virus zélf, maar veeleer over de gevolgen voor de economie. Ik vraag me af wat er hier in Nederland gebeurt als er een iemand sterft aan het virus? Zou hier ook paniek uitbreken? Ik denk het wel, maar dan wel vanwege de teloorgang van onze enorme expansiedrift op economisch gebied als het gaat om de export van onze bio-industrie, de bloemen en de groenten.

Waar een virus al niet toe in staat is. Volgens mij grijpt de paranoia het hardst om zich heen binnen de media en is dit een gevaarlijker virus dan het Coronavirus.

 

Laat een bericht achter.