De boze mannenwereld

De mensheid bestaat uit mannen en vrouwen. Is altijd zo geweest. Zal altijd wel zo blijven. Tenminste zolang de mens blijft bestaan. Natuurlijk is er altijd een vorm van ambivalentie in de relatie tussen man en vrouw. Logisch, want we hebben het hier immers over tweeslachtigheid.
Uiteraard vind ik ook dat er wederzijds respect dient te zijn, dat mensen elkaar niet behoren af te maken, te vernederen, te misbruiken en te onderdrukken. Het gebeurt desondanks massaal op de wereld.
Op het gebied van seksueel misbruik lijkt er plotseling iets te staan gebeuren waardoor de man in zijn algemeenheid een beeld krijgt aangemeten van een monster, aanrander en verkrachter. Sinds Harvey Weinstein werd ontmaskerd komen vrouwen van over de hele wereld uit de kast met hun ervaringsverhalen over seksueel misbruik en intimidatie. Het gebeurt vrijwel overal in de wereld en er is bijna altijd sprake van afhankelijkheid of van een machtspositie.

Toch heb ik mijn bedenkingen over de hele gang van zaken. Er staan opeens overal mensen op die in veel gevallen tientallen jaren geleden, op de een of andere manier werden misbruikt door een man. Een zogenaamde #MeToo en soortgelijke hashtags op Twitter worden door tientallen miljoenen mensen over de hele wereld gevolgd. Internet is wel zo handig voor dit soort zaken. Binnen no time heb je miljoenen mensen op je hand. De vraag is natuurlijk wie en vooral hoe al die hashtags op waarde worden geschat. Het lijkt erop alsof er geen oprechte man meer rondloopt op deze aardkloot. Terwijl ik mij toch heel moeilijk kan voorstellen dat alle mannen op de een of andere manier misbruik zouden maken van een vrouw vanuit een machtspositie of puur uit seksuele motieven.

Als je de grote getallen van Twitter mag geloven zou je het haast denken. Overal lees en hoor je in de media vrouwen zeggen dat het iedereen wel eens overkomt of is overkomen. Ik hou persoonlijk niet zo van dat getwitter in hashtags of een tweet. Het is zo gemakkelijk en snel gedaan, vaak is er nauwelijks sprake van onderbouwing, zijn de berichten anoniem en soms ook ongenuanceerd.
Zou de wereld werkelijk zó vergeven zijn van foute, boze mannen? Ik geloof dat niet, maar wil de zaak ook niet bagatelliseren. Dat er wel sprake is van dergelijke misstanden en dat het om heel veel mannen gaat, staat buiten kijf. Ik ben er ook voor dat dergelijke mannen keihard moeten worden aangepakt. Intussen weten we dat er op de wereld ruim zeven miljard mensen leven, waarvan iets meer dan de helft mannen. Ik realiseer me dat ik hiermee de kwestie probeer te relativeren. Zou ik eigenlijk niet moeten doen, maar de eerlijkheid gebied mij er wel aandacht aan te schenken. Het gaat gelukkig niet om alle mannen op deze wereld.

Harvey Weinstein heeft zich blijkbaar jarenlang op vrouwen kunnen botvieren omdat zij niets durfden te zeggen. Maar hoe zit het met de vrouwen, die zich ten koste van anderen naar boven hebben gewerkt, zichzelf hebben aangeboden om er voordeel uit te slaan, een filmrol wisten af te dwingen of een lucratieve baan konden bemachtigen? Daar hoor je nooit mannen of vrouwen over praten en al helemaal niet op tv.
Misschien wordt het tijd dat een bepaald item tegelijkertijd van meerdere kanten wordt onderzocht en toegelicht. Krijg ik wellicht een heel ander beeld over mannen én vrouwen. Dat mannen niet alleen boosaardig zijn en vrouwen altijd even keurig en eerlijk.

Ik praat uitsluitend voor mezelf, zoals je ziet. Dat doe ik omdat ik geen boze man ben in een boze wereld en ik mij derhalve niet aangesproken voel om mee te doen aan de #MeToo hype.
Wat Harvey Weinstein betreft: ik hoop van harte dat hij volledig ter verantwoording wordt geroepen en bij schuldig bevinding voor de rest van zijn leven achter de tralies verdwijnt. Maar ik sluit niet uit dat hij zelfs daar de grote boze man opnieuw zal proberen uit te hangen.

2 Comments

 1. Om met het laatste te beginnen, een groter gelijk krijg je denk ik niet.

  Een ander punt is, is dat mannen waarschijnlijk minder snel klagen als ze door een vrouw zijn misbruikt. Je vraagt je af hoe deze vrouwen zich naar boven hebben gewerkt ten kosten van …….. Zou het niet zo kunnen zijn dat ze zich maar al te graag hebben laten misbruiken ? Dat gaat voor beide partijen op, maar niemand voelt dan benadeeld neem ik aan.

  Alweer lang geleden is het begonnen met al die verhalen over misbruik, het komt overal voor, geen enkel bedrijf of instantie uitgezonderd, daar waar mannen en vrouwen samen moeten werken zal dat probleem naar mijn idee altijd blijven bestaan, zoals er ook altijd helaas kinderen misbruikt zullen worden.

  Internet is snel, zeer snel en soms wel eens te snel.
  In ieder geval kunnen de misbruikten elkaar snel vinden, dat gaat met een tamtam toch iets minder gemakkelijk en minder snel.

  Lang leven Internet.

  Reply

Laat een bericht achter.