Vriendschap tussen Maastricht en Amsterdam

Omstreeks 2003 ontstond er spontaan een correspondentie via Internet tussen de Amsterdamse Marja Ruiterman en mij, een politieman uit Maastricht. Blijkbaar hadden wij soortgelijke interesses op het gebied van spiritualiteit, levenswijze, esoterische psychologie, in relatie tot ons persoonlijke dagelijkse leven en eigenzinnige geaardheden. Ik meen mij te herinneren dat wij elkaar op de digitale snelweg tegenkwamen op een website over Burnout / Burnin.

Al vrij snel bleek dat er ook gebeurtenissen in ons leven hadden plaatsgevonden waarbij wij letterlijk en fysiek zeer dicht bij elkaar ter plekke kwamen, maar om totaal verschillende redenen.

Ik spreek over 30 april 1980, de kroning van Koningin Beatrix in Amsterdam. Ik was belast met het afzetten van bepaalde kruispunten in de omgeving van het Paleis op de Dam. Gekleed in het chique tenue, dus met pet, witte sjaal en dito handschoenen en in gabardine. De Mobiele Eenheid was actief op de ‘hotspots’ en raakte slaags met de krakers. Een aantal maanden later ontving ik als dank voor mijn inzet die dag, een herdenkingspenning van de Kroning.

In een van de correspondenties in 2004, 24 jaar na dato!, schreef Marja mij het volgende:

Het was een rare dag… heb even mee gedemonstreerd, maar ik vond het te eng en te agressief allemaal. Ben in het zonnetje voor het NRC-gebouw gaan zitten. Ik had een pasje dat ik daar mocht komen. De omgeving van het Paleis was afgezet.

Later was ik in mijn kamer en er kwam traangas binnen. Ben het dak op gevlucht en uiteindelijk via de achterkant van het gebouw buiten gekomen. Heb een taxi genomen naar een vriendin en omdat mijn ogen verschrikkelijk traanden, was de taxichauffeur heel beschermend en begon vreselijk tekeer te gaan tegen de krakers. Ik durfde niet te zeggen dat ik er een was. En heb mijn mond gehouden.

Jij stond om de hoek het verkeer te regelen en hebt zelfs een penning ontvangen.

Wij correspondeerden er vrolijk op los en bespraken heel veel zaken, gingen daarin behoorlijk ver, maar altijd met wederzijds respect, met inachtneming van privacy, en vooral ook over onze gezamenlijke interesses en zienswijzen. Bijzonder was hoe Marja vertelde dat zij nu sommige politiemensen coachte waar zij meer dan twintig jaar geleden, als kraker, de confrontatie mee was aangegaan. Blijkbaar had zij, net als ik, door de jaren heen een grote verandering in haar persoonlijke leven en overtuigingen, ondergaan.
Het moest er een keer van komen dat wij elkaar persoonlijk in Amsterdam zouden ontmoeten. Aanleiding was een uitnodiging aan mij van de Brahma Kumaris Spirituele Academie om iets te komen vertellen over mijn eerste boek dat ik in 2006 schreef (De Bezieling van een Politieman). Aangezien Marja daar reeds kind in huis was, is zij mij van het station komen afhalen en heeft ze mij naar de Academie gebracht. Het bleek een grote ervaring voor mij als politieman te zijn om in die ambiance te komen vertellen over mijn politie ervaringen en het boek.

Er ontstond een vriendschap met Marja. Wij hebben elkaar daarna nog een aantal keren ontmoet en altijd waren het prachtige ontmoetingen in bijzondere omstandigheden. Marja is een keer met haar vader bij ons op bezoek geweest en we hebben toen samen de galerie/atelier van mijn broer Alfons, beeldend kunstenaar/schilder, in Valkenburg bezocht. Beiden waren zeer onder de indruk van de vele kunstwerken die daar te zien waren. Het was een zeer warme en prettige kennismaking met vader Ruiterman.
Ik ben bij enkele presentaties van haar boeken geweest. Altijd een feest! Ik heb haar boeken gelezen en kan daarover slechts zeggen dat ze zeer de moeite van het lezen waard zijn. Uitermate leerzaam. Wat voor ons (ook voor mijn vrouw Mariet) zeer bijzonder is, was dat wij uitgenodigd werden om bij de uitvaart van Marja’s vader aanwezig te zijn. Het afscheid werd met een aantal vrienden ten huize van Marja en haar geliefde Quiny gevierd. Jawel, gevierd, zo werd het afscheid genoemd, nota bene met muziek van André Rieu, want haar vader was een fervent liefhebber van diens muziek.

Een aantal jaar geleden hebben we ook onze vakantie gevierd in hun prachtige huis in Mouvent (La Marquise) (Frankrijk).
Onze vriendschap zal altijd blijven bestaan en er zal zeker weer een moment komen dat wij elkaar ergens persoonlijk ontmoeten. In onze gelijkgezindheid en ook de verscheidenheid is heel veel ruimte voor een nieuwe ontmoeting.

Voor meer informatie over Marja, haar werkzaamheden en boeken verwijs ik graag naar haar website.
Marja Ruiterman, trainer, coach, spreekster

 

Laat een bericht achter.