Emile Beulen. Overhandiging bundel

25 januari 2022

Wonderbaarlijk!

Op bezoek bij auteur Emile Beulen Schrijver van ‘Stoffig Licht’, zijn debuutroman die vertelt over het mijnwerkersleven in de Zuid-Limburgse kolonie, midden vorige eeuw. Een prachtige roman overigens, welke ik zeer aanbeveel. Momenteel wordt er hard aan gewerkt om dit boek te verfilmen.

Emile kende ik nog niet persoonlijk. Over zijn leven wist ik nauwelijks iets. Hij bestelde mijn gedichtenbundel en vroeg expliciet of ik het boek aan hem persoonlijk zou willen komen aanreiken.

Bij hem thuis zag ik dat er grenzend aan zijn huis een kunstgalerie was gevestigd, met de naam ‘GalerieRiet’ Na een hartelijk welkom door Emile en een eerste kennismaking, vroeg ik hem van wie de Galerie hiernaast was. ‘Van Riet, mijn huidige partner’, zei hij. Ik vroeg naar de achternaam van Riet.
‘Toussaint’ antwoordde Emile. ‘Riet Toussaint uit Margraten?’ reageerde ik direct? Jawel, klopt. Wat opmerkelijk, zei ik, in de bundel staat een kunstwerk van Riet met een gedicht van mij ernaast. Het gedicht draagt de zeer toepasselijke titel: ‘Toekomst’
Je begrijpt wel, dat dit een wonderbaarlijk moment was, hé? Bij het zien van foto en gedicht in de bundel, zei hij: ‘Dit heeft zij gemaakt voor de geboorte van ons kleinkind.’

Emile vertelde dat zijn vrouw Marjo een aantal jaar geleden was overleden en dat Riet zijn huidige levenspartner was. Vervolgens werd mijn gedichtenbundel samen met Riet doorgenomen en daaruit bleek dat deze een hele diepe indruk op beide maakte. Emile vertelde dat hij ook een gedichtenbundel had gemaakt. Een hommage aan zijn overleden vrouw.

De titel: ‘Voorbij het brakke water’.

Op de achterflap lees ik de veelzeggend woorden:
‘Zij loven de liefde die geen einde weet. En troosten de treurnis die tot stervens toe vecht. Ze zijn Marjo.’
Dit bijzondere bezoek met een wonderbaarlijk karakter was voor mij het ultieme bewijs hoe kunst verbindt, maar ook hoe betekenisvol het maken van kunst voor de mens kan zijn.
Het biedt altijd weer perspectief voor de toekomst. Zowel dichtbij het leven als de dood.

Hoe licht of zwaar het verleden ook is geweest.

Dit bezoek zal zeker niet het laatste zijn geweest.

 

Laat een bericht achter.