Gesprek met minister Asscher

IMG_2699Op 12 januari 2017, sprak ik tijdens een live Radio-uitzending van NTR Radio1 in het programma Nieuws & Co met vicepremier Minister Lodewijk Asscher over het onbegrip en geweld waar veel agenten mee te maken hebben en hoe de politiek de politie in de steek lijkt te laten.

Tijdens de voorbije jaarwisseling was het opnieuw raak. Minister Van der Steur van V&J verzond na de festiviteiten een bericht via Twitter waarin hij de politie complimenteerde met hun werk die nacht. In dezelfde Tweet zei hij tevens dat dit geweld onacceptabel is. Dat leidde tot een verbale uitbarsting van woede en afkeer  onder politiemensen. Voor de zoveelste keer werden zij massaal bekogeld met soms levensgevaarlijk vuurwerk, moesten er sommigen voor hun leven vechten en werden zij en andere hulpverleners veelvuldig beledigd, beschimpt en lastig gevallen bij de uitoefening van hun taken.
Minister  Van der Steur kreeg van mij reeds eerder titel Minister van Betreur tot Betreur en Eeuwige Treurnis. Voor de camera’s somde hij opnieuw het riedeltje op over hoe ernstig de bejegeningen waren, dat er stevig moet worden opgetreden en dat dit geweld en agressie onacceptabel zijn. De politie was het spuugzat en reageerde fel. Een chef van een Basisteam uit het land twitterde vervolgens dat dit het moment was voor de Minister om hiermee op te houden. Er werden nu daden verwacht i.p.v. mooie woorden.  Middels de politievakbonden werden enquêtes onder de leden gehouden en daar kwam een brief aan de Minister uit voort waarin tien concrete voorstellen werden opgesomd die ertoe moesten leiden dat het afgelopen moest zijn met de zachte heelmeesters die stinkende wonden veroorzaken.

Mijn eerdere publicaties over dit thema bereikten de redactie van het programma Nieuws & Co en dat bracht hun ertoe om mij te vragen of ik bereid was om over dit onderwerp met Lodewijk Asscher in gesprek te gaan.
Na een paar telefoontjes met redactrice Marcia Welman bleek al snel dat men mij graag als gesprekspartner van de vicepremier in de uitzending wilde hebben. Het Parlement is rond deze tijd met reces en gedurende die tijd trekken politici het land in om met burgers te praten over allerlei problemen. Uiteraard was ik daartoe bereid en zo gebeurde het, dat ik op donderdag, 12 januari, samen met mijn vrouw Mariet, naar Amsterdam trok. De uitzending werd verzorgd vanuit het Lloyd hotel in A’dam Zuid-Oost.

Het was een bijzondere en vooral leerzame ervaring.
Vanuit de politiewereld komen heel veel, uitsluitend, positieve reacties. Blijkbaar heb ik binnen 12 minuten een groot deel van de heersende onvrede weten over te brengen aan de minister. Die complimenten kreeg ik ook van de redactie en van de gespreksleidster Wilma Borgman.  Of het bijdraagt aan het implementeren van de voorgestelde maatregelen, blijft natuurlijk de vraag. Politici zijn vaak niet te doorgronden in wat ze wel of niet willen/kunnen/durven doorvoeren of afwijzen. Het is verkiezingstijd en dat was ook wel te merken aan de manier van spreken door Lodewijk Asscher. Ik onderbrak hem derhalve een aantal keer, want voor je het weet stopt hij een Euro in zijn ‘automaat’ die hem weer in de verkiezingsmodes zet. Dan kom je er niet meer tussen.

Hier is de link naar de uitzending, opgenomen door mijn zoon Ronald.

2 Comments

 1. Beste Jacques,

  Ik vond het een heel mooi gesprek en ik vond het ook goed dat je hem inderdaad regelmatig onderbrak want deze mensen zijn nu veelal goed gebekt en draaien het gesprek helemaal zo als zij het graag willen. Je kreeg gelukkig van de gespreksleidster ook de ruimte en ondersteuning om je argumenten goed naar voren te brengen.

  Groeten Michel

  Reply
  • Hoi Michel,

   Dank voor jouw reactie. Over het nemen van het initiatief en het onderbreken van Asscher waren van tevoren goede afspraken gemaakt met de gespreksleidster. Zij was over mijn optreden zeer te spreken.

   Reply

Laat een bericht achter.