Kunstmanifestatie Overmunthe XXVII

Hier is een impressie van de Kunstmanifestatie Overmunthe XXVII. Als vrijwilliger had ik de eer om een bijdrage te mogen leveren aan het welslagen van dit bijzondere evenement, dat plaatsvond in de Terpkerk te Urmond, van 2 t/m 23 oktober 2016.

overmunthe-xxvii-leo-klein-1

Leven en dood

Je waant je in andere werelden bij het zien van deze kunst
Toch horen zij gewoon bij de mens, zoals de dag hoort bij de nacht

De muren zijn bloedstollend rood,
zombies lijken langs de wanden te schuifelen

Hun vage gestaltes tonen angst, verdriet en pijn, voortgebracht
uit hersenspinsels en zielenroerselen van de kunstenaar.

Herinneringen aan mensen uit vervlogen tijden
zitten opgesloten in glazen buisjes

Fragmenten vervagen in onze gedachten, zij blijven roerloos achter
in de stolsels van was, verbonden met dunne draadje

Verdriet om de zieke mens veroorzaakt pijnscheuten
Sluiten je op in zerken en urnen, alles lijkt in kannen en kruiken
De doden zijn begraven, de levenden blijven met een vraagteken achter

Oorlogstrauma, ziekte en herinneringen,
samengepakt in een voormalig gebedshuis

Muziek, dans, poëzie en indringende verhalen
wervelden de voorbije weken voorbij.


Het concept maakt dat het geheel meer is dan de som der delen.
De schilderijen, de installaties en de keramiek vormen dit geheel.

Bang voor de dood en het leven….het is Kunst!

overmunthe-xxvii-leo-klein-32

Het oorlogsverleden liep als een rode draad door deze manifestatie. De doeken van Slavko Dujic (verwerking van oorlogtrauma’s), het indrukwekkende levensverhaal van Zoni Weisz en de presentatie van zijn boek Zoni (De vergeten holocaust) alsmede de ‘making off’ van het Requiem voor Auschwitz door Roger Moreno-Rathgeb zorgden voor een hele bijzondere sfeer van deze kunstmanifestatie. Ik had de eer om al deze mooie mensen te mogen ontmoeten.

overmunthe-xxvii-leo-klein-28overmunthe-xxvii-leo-klein-22

De afsluiting van de Kunstmanifestatie Overmunthe in de Terpkerk te Urmond op zaterdagavond, 22 oktober 2016, werd een heel bijzonder evenement. Dichter Ton Delemarre uit Dordrecht stond op het programma om een aantal gedichten te komen voordragen.
De avond zou verder ruimte bieden voor spontane bijdragen van de aanwezigen.

Het werd een unieke ceremonie, die niet alleen in het teken stond van het thema van de expositie (Bang voor de dood…het is Kunst) maar de afsluiting stond ook in het teken van afscheid van Leo Klein van de Culturele Werkgroep Stein (CWS).

De Terpkerk stroomde vol en dat was het eerste cadeau voor Leo. Hij liet vervolgens middels anekdotes een periode van 27 jaar Overmunthe, de revue passeren. Ter afwisseling droeg Ton Delemarre schitterende gedichten voor, die heel persoonlijk werden. Ze gingen over kleinkinderen, sneeuw, maar ook over dood en leven.

Zelf kreeg ik de eer om een paar voordrachten te houden.In mijn eerste stuk las ik mijn gedachten voor, die ik kreeg en opschreef bij het zien en beleven van de expositie. Deze tekst staat boven dit artikel afgedrukt.

overmunthe-xxvii-leo-klein-37overmunthe-xxvii-leo-klein-39overmunthe-xxvii-leo-klein-33

Geheel onverwacht waren de drie schitterende zangeressen van Southern Voices (Elmy Kremer, Eline van den Broeke en Aukje Pijper) ook bij de FINISsage naar de Terpkerk gekomen. Zij zingen uitsluitend à capella en hebben de expositie op een wel heel bijzondere wijze opgeluisterd tijdens de opening op 2 oktober 2016. Het publiek was diep geraakt door de prachtige zangstemmen van deze nachtegalen en waren euforisch over het optreden. Dat was voor de drie reden om naar de afsluiting te komen. Op ons verzoek zongen zij spontaan – als een cadeau voor Leo – zonder enige voorbereiding een aantal prachtige liederen.

overmunthe-xxvii-leo-klein-42
Leo Klein liet vervolgens kaartjes van Kunstmanifestatie OVERMUNTHE  rondgaan en verzocht het publiek om op de blanco achterzijde een wens te schrijven. Daarna kon iedereen naar een urn lopen en daarin de wens verbranden. Deze urn was speciaal voor de afsluiting van de 27e editie van Kunstmanifestatie OVERMUNTHE ontworpen en vervaardigd door Leo Klein in het atelier van  keramist John Willems. Een van de ‘Healing Lights’ van keramiste Diana Wynants, een van de exposanten, werd gebruikt om de vele fijne en persoonlijke wensen van het publiek te cremeren.
Na deze bijzondere ceremonie werd de urn symbolisch gesloten en overhandigd aan Leo.
Op deze manier nam hij alle stille wensen mee naar huis en werden 27 jaar Kunstmanifestatie Overmunthe op een waardige manier afgesloten.
overmunthe-xxvii-leo-klein-19overmunthe-xxvii-leo-klein-9overmunthe-xxvii-leo-klein-34

Er werd natuurlijk nog lang gezellig nagepraat over deze bijzondere afsluiting van een onvergetelijke reeks van Kunstmanifestatie OVERMUNTHE.

overmunthe-xxvii-leo-klein-43

1 Comments

Laat een bericht achter.