Aandacht is het nieuwe goud

AfbeeldingsresultaatDeze bijzondere titel gebruikte de Maastrichtse Pascale Bruinen, schrijver en spreker, in een artikel in dagblad De Limburger van 6 april 2018. Een thema dat zeer actueel is. Het inspireerde mij om er het volgende over te schrijven. De foto van Pascale is met haar toestemming geplaatst. Waarvoor dank.

Pascale Bruinen legt in haar column in begrijpelijke taal uit dat er een enorm probleem is ontstaan als het gaat om aandacht geven aan iemand of iets anders. Of beter gezegd, aan het gebrek daaraan. Volgens haar worden wij in deze digitale tijd voortdurend afgeleid door onze smartphones en sociale media, waardoor bewust luisteren naar iemand van vlees en bloed schaars is geworden.

Ik ga volledig mee in haar betoog dat aandacht geven het nieuwe goud is.
Aandacht geven kost in wezen weinig moeite, het is slechts een kwestie van je zintuigen bewust richten op iemand of iets. Onze zintuigen gebruiken we doorlopend en automatisch, dus dat mag geen enkel probleem zijn. Tegelijkertijd is er natuurlijk ook het fenomeen aandachttrekkerij, iets dat net als het aandacht geven wordt aangemoedigd middels onze zintuigen. Mensen hebben ook behoefte aan eigen aandacht en als die niet in voldoende mate wordt gegeven dan wordt deze wel getrokken. Het is juist van belang om een juiste balans te vinden tussen aandacht geven en aandacht trekken. Die balans zorgt er op een natuurlijke manier voor dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen deze twee fenomenen en dat ze beide evenveel bestaansrecht hebben. Psychologisch gezien houden beide tegenpolen elkaar in balans, immers zodra ik de ene pool (bewust) voedt (aandacht geef) voed ik synchroon en in gelijke mate diens tegenpool (aandacht trek).
Pascale Bruinen pleit voor meer persoonlijk contact. Ik zou daarnaast nog voor het volgende willen pleiten.

Mensen halen inderdaad hun dagelijkse portie informatie vaker uit smartphones en sociale media vandaan, echte mensen van vlees en bloed doen er op deze manier steeds minder toe. Vaak zijn we ons niet eens meer bewust van dat wij in feite ons eigen (onbewuste) gebrek aan behoeften, frustraties en ambities, op die schermen projecteren. Is ook weer begrijpelijk, want dan worden we op een vervelende manier met onszelf geconfronteerd. Dat is niet de bedoeling, wij willen vooral gepleased worden door de informatie via de schermen. Dus gebruiken wij de apparaten om vooral onszelf te fotograferen en op deze manier op een indirecte wijze aandacht te trekken van anderen. Hoeven we ook niet meer met anderen op een warme, menselijke manier te communiceren. Maken we geen ruzie.
Het zou derhalve toe te juichen zijn wanneer wij ons bewust worden van onze balansverstoring op dit gebied. Om er vervolgens heel bewust mee aan de slag te gaan, zodat wij ons niet meer hoeven te richten op één kant van de medaille, maar dat wij zullen begrijpen dat de ene kant nooit zonder de andere kant kan bestaan. Dan is het niet meer nodig om aandacht te vragen of om aandacht te trekken. Alles zal zich dan op een natuurlijke manier voltrekken.
Pascale eindigt haar betoog met de schitterende opmerking: ‘geef iemand jouw onverdeelde aandacht en je zult een speciaal plekje krijgen in zijn of haar hart.’

Inderdaad, als je aandacht geeft of vraagt krijg je gegarandeerd aandacht terug. Hoe dan ook!

3 Comments

 1. Beste Jacques, mooi en interessant stuk! En heel goed dat meer mensen zich in dit belangrijke onderwerp herkennen. Dank je wel voor jouw bijdrage aan deze discussie!
  Ik wens je een zonnige zaterdag.
  Hartelijke groeten van Pascale

  Reply
  • Dank je wel Pascale. Persoonlijk vind ik dat dit onderwerp teveel ondersneeuwt door rationele en vooral materialistische zaken. Maar ja, zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar. Aan ons de individuele, maar wel zeer schone taak, om er iets over te zeggen of te schrijven.
   Zonnig is het weekend al, nu vooral ervan genieten.

   Reply
 2. Beste Jacques,
  Heel mooi geschreven, ik ga er altijd van uit dat de ene hand de andere wast.
  Zeker een heel mooi weekend en als het eventueel mogelijk is
  graag zolang als mogelijk door laten gaan.

  Groeten,

  Aad

  Reply

Laat een bericht achter.