Afnemers

Het nieuwe hoofd van het PDC HRM van de Nationale Politie, Desireé Roesink, zegt in een interview met het korpsblad 24/7, nummer 22, dat bij HRM gekozen is voor het begrip afnemer.
Een opmerkelijke keuze, gemaakt door iemand die toch al vanaf 2006 betrokken is bij de realisatie basisvoorziening HRM Politie Nederland. Zou het te maken kunnen hebben met het door elkaar halen van HRM en Personeelszaken of met naïviteit dan wel onwetendheid?
Desirée zegt dat blij zijn niet in de genen zit van dit bedrijf. Vandaar de keuze voor afnemer.
Volgens haar is personeelszaken niet zo veraf komen te staan van collega’s. Zij zegt letterlijk: “Dat valt wel mee, iedereen is intussen toch ook gewend aan het thuisbankieren?”
Zou zij dat werkelijk menen? Als dat zo is, dan staat Desirée Roesink zelf wel erg veraf van de werkelijkheid. Een politieorganisatie kan je toch niet vergelijken met een bank of bedrijf?  Prioriteit 1 is volgens haar dat iedereen salaris krijgt. Nogal wiedes. Stel je voor, dat er geen salaris werd uitbetaald vanwege nieuw HRM-beleid? Daar zou echt niemand blij van worden.

Desirée is vol bewondering over mensen die eerst zeggen: “het kan er niet meer bij” en vervolgens toch doorgaan omdat het er tóch nog bij kan. Als aan haar dan gevraagd wordt of het niet gevaarlijk is, als mensen steeds maar dóórgaan, beaamt zij dat. Tegelijkertijd ziet ze ook goede kanten en refereert dan aan haar eigen club waar ze ziet met hoeveel enthousiasme daar wordt gewerkt, dat ze kansen zien, leuke en uitdagende klussen doen en dat dit soms goed is voor hun cv. Hoe kan Desirée in godsnaam het werk binnen haar eigen club gelijk trekken aan het echte politiewerk?

Personeelszaken verdwijnt steeds verder uit de directe omgeving van de medewerkers. Wordt straks voor Personeelszaken ook het Click, Call en Face systeem ingevoerd, zoals dat bij de informatievoorziening het geval is (eerst zaken geregeld zien te krijgen via de computer, dan eventueel per telefoon en tot slot, indien nodig, tijdens een ontmoeting) ? Ik hoop van niet, want anders zullen veel afnemers transformeren in patiënt en loopt de bedrijfspsycholoog de kans dat de mensen bij hem in de rij staan.

Dus, Desirée, ik zou het toch maar bij collega houden, als ik jou was. En af en toe eens vanuit het PDC de mensen op de werkvloer bezoeken om het gesprek aan te gaan met de echte politiemensen. Dat werkt louterend, echt waar!

 

Laat een bericht achter.