De Blauwe Diender

De dichtbundel ‘Lange Armen’ van de dichter des Vaderlands Ester Naoni Perquin is een mooi eerbetoon aan het politieberoep en aan de mensen die zich sinds jaar en dag als politieagent inzetten om ons landje een stukje veiliger te maken en te houden. Ik hoorde de twee gedichten welke voorgelezen werden in een uitzending van DWDD op 9 januari 2018 en je zag korpschef Erik Akerboom terecht glunderen. Dit was wel iets anders dan de opsomming van negatieve gebeurtenissen het afgelopen jaar door Matthijs van Nieuwkerk.
Poëzie en politie is geen natuurlijk huwelijk. Toch wordt er in het land vaker op een poëtische manier geschreven over het beroep. Ik deed het zelf in mijn boeken De Bezieling van een politieman en De Blauwe Diender.


De Blauwe Diender is een sculptuur van 2,5 hoogte en werd gemaakt door kunstenaar Ronald Tolman uit Beuningen. Het beeld staat voor het politiebureau te Nijmegen. In mijn boek De Blauwe Diender (2012) schreef ik de volgende tekst bij het beeld:

De blauwe diender
Het blauwe gevoel in mij
maakt zich van mij meester bij het aanschouwen van dit beeld.
Een gevoel dat mij sinds jaar en dag begeleidt als het ritme van mijn hart.
Het blauwe licht in mij
straalt uit naar de mensen op straat, de achteloze voorbijganger.
Het is het licht dat mij verlichtte, bijna veertig jaar geleden.
De blauwe denker in mij
wordt elke dag aangemoedigd en zoekt hongerig naar de redenen van mijn beroepskeuze en de essenties van het ambacht.
De blauwe diender in mij
kwam tot leven, waakte over de mensen opdat zij rustig konden slapen,
waakzaam en dienstbaar, in ondergeschiktheid aan het bevoegde gezag.
De blauwe wetshandhaver in mij
trad op waar nodig, ook al was dat niet altijd rechtvaardig
in de ogen van de overtreder, maar ik deed het in volle overtuiging.
De blauwe zoektocht in mij,
is geëindigd, de bakens zijn verlegd, het pensioen is mijn deel,
een rijk politieleven is afgesloten, de blauwe diender vindt zijn rust.
©Jacques Smeets
Foto: Ger Loeffen Beuningen
Sculptuur: Ronald Tolman Beuningen

1 Comments

Laat een bericht achter.