De Grappen van Rutte

Rutte maakt grapjes tijdens de eerste Nederlandse imitatie van de Amerikaanse versie van Correspondents’ Dinner. Zou het echt? Kan deze premier echt grapjes maken? Ik heb hem vaker zien en vooral horen schaterlachen, dingen horen beloven die hij niet waar kon maken, zware debatten met een bepaalde dartelheid zien voeren en overleven en zijn dossierkennis is fenomenaal.


Intussen vliegt de ene VVD-er na de andere de politieke laan uit vanwege gesjoemel, de Kamer onjuist of niet informeren, bonnetjes verdonkeremanen, leugens vertellen en beloftes niet nakomen. Rutte blijft gewoon lachen, soms als een boer met kiespijn, maar toch. Ik zou wel eens willen weten wat zijn moeder ervan vindt. Dat zal wel een zwaar beschermd geheim blijven.
Wat je er partijpolitiek of persoonlijk ook van vindt, hij staat zijn mannetje in de Tweede Kamer, daarbij vooral geholpen door zijn linkse maatje Diederik Samsom. Aan zijn rechterhand klinkt voornamelijk geschreeuw en af en toe worden er kansloze moties ingediend om het regeringsbeleid onderuit te halen. Mijn nieuwsgierigheid was in elk geval van dien aard, dat ik heb gekeken.

Toen ik hem tijdens zijn speech bezig zag, vond ik dat hij zich eigenlijk niet anders gedroeg dan normaal. Tenminste, wat ik dan als normaal beoordeel, want eigenlijk kan ik de premier helemaal niet beoordelen. Ik reageer slechts op wat ik zie. Ik volg regelmatig de debatten op het politieke kanaal van de NPO, dus ik zie hem regelmatig aan het werk.
Rutte lijkt lekker ontspannen achter het spreekgestoelte te staan. Met een vlotte babbel maakt hij soms best wel goeie grappen en deelt hij sneren uit naar het geselecteerde publiek. Ik heb me overigens wel de hersens gepijnigd met de vraag waarom Gordon er wel was en Peter R. De Vries niet. Wat mij ook opviel was de schaamteloosheid waarmee de narcisten onder het volk zichzelf tijdens en na de uitzending op de voorgrond plaatsten. Dolf Janssen spande de kroon met zijn van papier af voorgelezen en soms nauwelijks verstaanbare linkse geschreeuw. Hij maakte met zijn geklets prompt een einde aan de frivoliteit van Rutte’s optreden.

Terug naar de spontaniteit van Rutte. Was er wel sprake van een echte, natuurlijke spontaniteit? Hij las zijn grappen en grollen immers voor vanaf een van tevoren geschreven papier, ook al deed hij voorkomen dat hij slechts af en toe vanaf het papier spiekte. En dat is precies wat ik hem in de debatten in het parlement zelden of nooit zie doen.
Niet veel later komt de aap echter uit de mouw. Het hele optreden is in het geheim door een tweetal professionele grappenmakers tot achter de punt en komma geschreven. Rutte hoefde slechts te oefenen. Dat deed hij op een geheime plaats, maar ook in zijn “Little Tower”, samen met die twee echte grappenmakers.

Na afloop stond de afdeling BN-ers en zogenaamde deskundigen in de rij om commentaar te leveren. Rutte mag blij zijn. Hij kreeg hoofdzakelijk positieve kritiek. Het aantal zetels steeg daarna zelfs met twee. Ik zou zeggen, aan de slag ermee. Nog een paar keer dit jaar zo’n cabaret voorstelling en de VVD is weer terug op het oude peil. Rutte zal nog luider schaterlachen.

De mooiste reactie op de uitzending was van een lezer van een regionale krant. Hij zei dat hij nu begreep waarom Sander Dekker de Publieke Omroep op de schop wil gooien. Ik sluit me hierbij aan.

4 Comments

 1. Tja, wij hebben allen gekozen voor deze regering: wat zegt het spreekwoord ook weer? Een koekje van ….
  En… het merendeel van ons volk vind het prachtig, ik kan/wil mij hier niet bij aansluiten, ik behoor tot de……juist ja.
  Misschien zijn de meeste Nederlanders wat verwend, gezapig, als Ajax maar op voorsprong komt, enz, geef het volk brood en…… alweer zoiets. En nou hou ik er mee op….

  Reply
 2. Enkele fragmenten gezien. De gulle lach van Rutte. Als behoorlijk radicale linkse Belg denk ik vaak: welk soort prozac neemt die man? En Samson, niet die van Studio 100, heeft hier onlangs ook aardige blutsen opgelopen. Overigens is het hier niet beter.
  Groetjes,
  Jean

  Reply

Laat een bericht achter.