Fantasyworld versus realiteit

Het toerisme in Parkstad Limburg wordt gereanimeerd. Voor wie niet weet waar Parkstad Limburg voor staat: het is de verzamelnaam voor de bestuurlijke samenwerking tussen acht gemeenten in het zuidoosten van de provincie Limburg. De naam werd eind vorige eeuw bedacht door Thijs Wöltgens, de inmiddels overleden oud-burgemeester van Kerkrade. Bestuurders en politici gingen er vanuit dat de nieuwe naam zou zorgen voor meer samenwerking, een economische boost en dus meer geld in het laatje.

Blijkbaar lukt dat nog niet helemaal want recent las ik een artikel in dagblad De Limburger dat er nieuw leven moet worden geblazen in de voormalige oostelijke mijnstreek, waarin jaarlijks bijna 370 miljoen Euro wordt verdiend aan de toeristen. Hans Gubbels, directeur van het Museumplein Limburg (ook al zo’n gekunstelde naam) zegt in het artikel dat Parkstad niets heeft, dat je gezien móet hebben voor je doodgaat. Geen nood Hans, dood gaan we sowieso, zelfs als je niet weet waarvoor het Museumplein Limburg eigenlijk staat.

Jean Gelissen, initiatiefnemer van zijn gedroomde attractiepark Nature Wonder World in Brunssum, denkt daar heel anders over. Hij heeft het over een prijskaartje van ergens tussen de 530 en 600 miljoen voor zijn project. Hij vind dit wel groot, maar niet té groot voor Parkstad. Hij gokt op tussen de 2,2 en 2,6 miljoen bezoekers per jaar en hij verwacht dat zich rondom het attractiepark nieuwe industrie gaat vestigen. Zoals het een megalomaan betaamt, heeft hij daarvoor ook een gepaste naam bedacht:  second gates, waarmee hij andere partners bedoelt die het hele toeristische pallet interessant maken. Gokken en groots denken kan hij wel. De politiek denkt intussen mee. Wethouder Kelly Regterschot vindt dat voor de overnachters in het park geen grootschalig bungalowpark gebouwd moet worden, maar wel kwalitatief goede vakantiehuizen. Zoals een goed wethouder betaamt denkt zij alvast aan haar toekomst, voor het geval het plan mislukt. Kan zij tenminste nog goede sier maken bij het COA en zich alvast indekken voor mogelijk eigen falen.
Een echte opportunist derhalve.

Het grote denken is gestart.
De megalomaniakken hebben elkaar gevonden in een Fantasyworld die de zachte overgang dient te worden van het stedelijk gebied naar het golvende Heuvelland. Wat moet ik me voorstellen bij een zachte overgang, als je het hebt over een gebied tussen stad en natuurgebied? Zij verzekeren dat het geen hype is. Wanneer je zelf in een hype zit lijkt het me erg moeilijk om die toestand te herkennen. Ik vermoed ernstig dat zij zich in droomland bevinden, in een luchtbel waarin zij van het ene kasteel naar het andere luchtfietsen. Misschien bedoelen ze dit met de zachte overgang.

Als ze straks plotseling wakker schrikken uit hun dromen en neerstorten in de keiharde wereld van de niet geïnde Euro’s, zullen ze zeggen dat het aan het achterblijven van de aantallen bezoekers heeft gelegen. De schuldige zou ook zomaar de nieuwe internationale recessie kunnen zijn. Een recessie die ze nu nog niet zien aankomen of op z’n minst zullen ontkennen. Hun treft geen enkele blaam, gegarandeerd. Maar dat ze velen in vertwijfeling achterlatend, staat zo vast als een huis. Daar heb je echt geen fantasie voor nodig.

 

3 Comments

  1. Opnieuw een twee pagina’s groot artikel over dit megalomane project. Gedeputeerde Ger Koopmans houdt de initiatiefnemer/dromer Jean Gelissen nog heel voorzichtig de hand boven het hoofd, maar hij is wel zowat de enige. Ik lees niets anders dan “weinig draagkracht”, “financieel niet haalbaar”, “komen de geraamde bezoekers wel?”, “eindigt het project in een anticlimax?”, “een dun draadje” enz. enz.

    Gelissen blijft intussen geloof houden, maar hij vindt het wel spannend. Ja ja…..

    Reply

Laat een bericht achter.