Die Post im Walde

Die Post im WaldeIk was een jaar of twaalf oud, toen ik de liefde voor trompet ontdekte. Dat kwam doordat ik bevriend was met een trompettist, Guus Dohmen. Ik werd lid van de dorpsharmonie van Oud-Geleen en kreeg les van de dirigent Nico Dieteren (de opa van de inmiddels beroemde Stehgeiger en leider van Guido’s Orchestra).


Aangezien er in die tijd nauwelijks televisie was, had ik ruimschoots de tijd om mij het bespelen van de trompet eigen te maken. Ik werd echter nooit een virtuoos op dat schitterende instrument. Dat had mede te maken met een fietsongeval op veertienjarige leeftijd, waarbij ik een van mijn voortanden afbrak. Daardoor kon ik de techniek met mijn tong niet optimaal benutten. Desondanks kon ik best een aardig stukje treuten.
Het kon niet uitblijven dat ik ook verliefd werd op trompetmuziek. In die tijd leerde ik naast de toen populaire blaasmuziek ook de klassieke muziek kennen, waarbij de Franse virtuoos Maurice André torenhoog favoriet was. Mijn carrière als trompettist duurde niet zo heel erg lang. Een jaar of achttien, schat ik.

Waar en hoe ik Die Post Im Walde van de Duitse komponist Heinrich Schäffer voor het eerst hoorde, weet ik niet meer. Het is me wel altijd bijgebleven als een van de mooiste stukjes muziek waarin de trompet een hoofdrol speelt. Natuurlijk heb ik die melodie zelf ook vaak gespeeld.
Enige tijd geleden zag en hoorde ik voor het eerst het mannenkoor Inter Nos uit Schin op Geul zingen. Mijn oud-collega politieman Jo van Weersch zong al enige jaren in dat koor en hij sprak daar met veel enthousiasme over. Op enig moment wist hij mij over te halen om eens naar een optreden te komen luisteren. Het beviel erg goed en sindsdien heb ik ze een paar keer met veel plezier zien en vooral horen zingen. Zoals een goed mannenkoor betaamt, was er natuurlijk ook een cd van hun muziek verkrijgbaar. Laat nou juist Die Post im Walde ook op deze schitterende cd staan?  Ik had het nummer al jaren niet meer gehoord, maar toen de eerste noten klonken was ik weer helemaal verkocht. Het bracht mij terug in de tijd toen ik zelf trompet speelde.

Hier is de tekst:

Im Walde rollt der Wagen Bei tiefer stiller Nacht Die Passagiere schlafen, Der Postillion fährt sacht.

Bei’m Försterhaus im Walde Was bläst der Postillion? Die Passagiere erwachen Und meinen, es wäre Station.

Er bläst so sanfte Lieder Zum Fenster klar empor, Es hallt der Wind sie wieder, Und kommt der Mond hervor.

Ja scheine Mond in’s Fenster Des Liebchens hold hinein Da zieht durch ihre Träume Posthorn und Mondenschein.

 

Informatie over de cd en het zangkoor Inter Nos is te verkrijgen via het secretariaat, tel. 043-4591586

Hier is de muziek. Trompettist is Willy Huppertz jr.

Laat een bericht achter.