Over het weer gesproken

‘Wat ’n weertje hé?’

16la_koeien

Schilderij: Alfons Smeets Schin op Geul

Deze opmerking is in deze warme zomertijd de meeste gebruikte, wanneer bekenden (en soms ook onbekenden) elkaar toespreken. Volgens mij komt dat doordat er een verkleinwoord wordt gebruikt, dat de klemtoon op ‘weertje’ wordt gelegd en dat de woorden op een vrolijke, opgeluchte manier worden geuit.
Want zou je zeggen: ‘Wàt ’n weer, hé?’ en je legt de klemtoon op ‘wat’ en je klinkt ’n beetje sikkeneurig, dan weet je direct dat het buiten regent, stormt of te koud is.
Volgens mij is het weer het meest besproken onderwerp in ieders mensenleven. Ik laat me er hier ook door meeslepen.
’t Is me toch wat met het weer.
Niemand ontkomt er meer aan. Overal waar je een radio hoort wordt je meegetrokken in het een of andere weerpraatje. Niet een paar keer per dag, maar minstens een paar keer binnen het uur en dat de godganselijke dag door. Hoe dieper het tot mij doordringt, des te harder begin ik te transpireren.
Wat mij met dit warme zomerweer in begin september vooral opvalt is, dat ik steeds meer mensen hoor spreken van een mooie nazomer. Met de weermannen en -vrouwen op kop.
Hoezo nazomer? Het is pas 8 september en de zomer duurt nog tot 22 september. We hebben dus nog zo’n twee weken zomer. Wanneer het rustig en warm weer is ná 22 september kan je spreken van nazomer, niet eerder.

Meteorologen hebben zonder overleg met ons en puur uit eigen belang vastgesteld dat de zomer op 1 september eindigt, dus leven we nu volgens die betweters in de herfst. Je zou denken dat zij dan zouden spreken van zeer warme herfstdagen, nee hoor, men zegt dat we nog een aantal dagen mogen genieten van prachtig nazomerweer. Hoe raar wil je het hebben?
Meteorologen zijn geen astronomen, dat moge duidelijk zijn. Die laatsten weten wel wanneer de jaargetijden zich aandienen of afmelden. Zij hebben het niet over kwakkelweer maar over vier verschillende jaargetijden met hun specifieke eigenschappen, net zoals die in de muziek van Antonio Vivaldi.
Waar zij ook ’n handje aan hebben is een maandoverzicht te tonen, alvorens de maand voorbij is. Zouden ze misschien bang zijn dat ze de eerste van de volgende maand niet meer halen?
Begrijp jij de opmerking: ‘er is weinig of geen ruimte voor de zon’ of ‘de opklaringen trekken oostwaarts?’ Alsof de zon ruimte behoeft om de aarde te beschijnen en alsof opklaringen bewegen.
Volgens mij kwakkelen de meteorologen.

Ok, het is zoals het is. Net zoals het weer is zoals het is. Wij kunnen aan het dagelijkse weer niets veranderen, ook niet aan het huidige zomerweer.
Geniet vooral van het weer, want niets is veelzijdiger en veranderlijker dan het weer.

Veel luistergenot bij:
De zomer uit De Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi

1 Comments

Laat een bericht achter.