Meldplicht voor tijdbommen

Er lopen hele gevaarlijke figuren rond op onze aardkloot. Niet in Verweggistan maar tegenwoordig ook in je eigen dorp of stad. Ze slaan plotseling en vooral meedogenloos toe. Zij tonen geen greintje medelijden of genade. Had je maar geen democraat of afvallige moeten zijn.

Maar het kunnen ook voetbalhooligans zijn, die de boel kort en klein slaan als hun clubje ergens in de wereld voetbalt.

De geradicaliseerde moslim vernielt geen winkelruiten of fonteinen. Hij droomt over de Islamitische Staat en eist dat je verzen uit de Koran opdreunt. Sta je te hakkelen of met de mond vol tanden, dan helpt hij je zonder blikken of blozen, in naam van Allah, naar het hiernamaals. Met het afgesneden hoofd in zijn handen toont hij de (sociale media)wereld wat er gebeurt met mensen die niet zijn droom volgen.

Sybrand van Haersma Buma, de voorman van het Christen Democratisch Appèl, zei recent in het tv-programma Buitenhof, dat hij voorstander is van een meldplicht voor de wandelende tijdbommen, zoals hij de aanzienlijke groep radicaliserende moslims in Nederland noemt. Hij wil dat deze moslims zich bij hun gemeente melden, zodat ze beter door de ambtenaren in de gaten kunnen worden gehouden. Als er sprake is van traumatische ervaringen bij die groep, dan moeten ze zich ook verplicht bij een zorginstelling melden. Ik dacht even dat Buma, als gevolg van een trauma, bij de psychiater op de bank zat. Maar hij meende het serieus, echt waar.

Hooligans zijn geen religieuze koppensnellers, zij zien hun gewelddadige en nietsontziende uitbarstingen rondom of tijdens voetbalwedstrijden als heldendaden uit naam van liefde voor de club. Hier komt geen God of Allah aan te pas. Wel de tv, want programmamakers dromen nu eenmaal over kijkcijfers en sensatie. Zij bieden (ex)hooligans een podium om over hun heldendaden te berichten.

Misschien is het een idee om een geradicaliseerde moslim tegelijk met een hooligan aan tafel van die media-praatjesmakers te krijgen. De een kan dan vertellen over zijn verlangen naar IS en 72 maagden in het hiernamaals, terwijl de ander verhaalt over zijn behoefte aan status en respect van zijn hooligan-vrienden voor de inbreng tijdens het gevecht met de ME.
De politie zal onze mediavrienden wel beveiligen, want een nationaal heiligdom verdient nu eenmaal een adequate beveiliging.

Politici en programmamakers zijn volgens mij nog grotere wandelende tijdbommen vanwege hun soms bizarre ideeën. Misschien kan er een meldplicht worden ingericht voor deze mensen?

Laat een bericht achter.