Over creativiteit gesproken

Tonny Mulders en haar man Jacques leerde ik een jaar of acht geleden, in café Bie José in Amby, kennen. In dat café las ik een stukje voor uit, naar ik meen de Blauwe Diender, ik was toen zelfs in uniform. Als ik mij goed herinner droeg Jacques Mulders toen al gedichten voor van Guido Gazelle, zomaar uit het blote hoofd.

Een ’toevallige’ ontmoeting welke in de loop der jaren uitgroeide tot een bijzondere vriendschap vormde. Toen het Verhalencafé overging naar de Amyerhoof in Amby, kwam mijn vrouw Mariet ook wel eens mee. Zodoende raakten wij in gesprek met Tonny en Jacques. Wij leerden elkaar wat beter kennen en Mariet werd in de vriendschap betrokken.

In die tijd kwam ik er achter dat Jacques ook dichttalenten bezat. Het Verhalencafé in Amby stopte echter vrij onverwachts en het duurde een of twee jaar voordat er nieuws kwam dat een aantal mensen waren overgestapt naar het Schrijverspodium in Valkenburg (in de Stationnerie). De middagen werden daar verzorgd door het Verhalencafé d’n Dwingel. In de Stationnerie ontmoetten wij Tonny en Jacques opnieuw en al vrij snel kwam Jacques uit zijn schulp met mooie korte gedichten die hij af en toe voordroeg. Nu loopt hij rond met een klein boekje op zak waarin hij het ene na het andere schitterende gedichtje schrijft. Eerder berichtte ik hierover.

Tonny vertelde ons door de tijd heen dat zij af en toe, puur uit hobby, schilderde en zelfs op een cursus zat. Na enige tijd kregen wij een paar werken van haar onder ogen. Zij maakten diepe indruk op mij. Ik zag direct dat zij talent had. Tonny was echter niet zo bezig met haar talent uit te dragen, zij deed het schilderen puur uit hobby.
Recent maakten wij een afspraak om beide eens thuis te bezoeken. Het werd een hele gezellige middag samen. Vanwege het mooie weer hebben wij achterom op het terras gezeten. Toen wij naar huis gingen en door de woning richting voordeur liepen, viel mijn oog direct op schilderwerk aan de muur. Ik zei direct dat dit haar werk was. Voor mij erg herkenbaar. Ik zag nog meer schilderijen en andere kunstwerken en viel van de ene in de andere verbazing. Prachtige keramische beelden sierden mooie plekjes in hun huis. Soortgelijke Kunstwerken (met een hoofdletter!) die ik regelmatig op exposities zie. Ik was diep onder de indruk.
Tonny maakte er geen bezwaar tegen dat ik een aantal schilderwerken en een enkel beeld fotografeerde en vond het geen probleem dat ik deze op FB zou plaatsen.

Ziehier het resultaat.

Laat een bericht achter.