Over het weer gesproken

‘Wat ‘n rotweer hé?’

Die opmerking is in deze koude en natte herfstdagen de meeste gebruikte wanneer mensen elkaar ontmoeten. Het is tevens het meest besproken onderwerp in ieders mensenleven. Ik laat me soms ook meeslepen met dit geouwehoer.

‘t Is me toch wat met het weer.
Niemand ontkomt er meer aan. Overal waar je een radio hoort word je minstens twee keer per uur bijgepraat over de actuele stand van zon, wolken en buien. Op tv is het al niet anders. Niet een paar keer per dag, maar minstens een paar keer binnen het uur en dat de godganselijke dag door. In het verlengde daarvan wordt middels code geel, oranje of rood aangegeven hoe ernstig het wel niet wordt. Met al deze informatie gaan we massaal de weg op en daar luisteren we in de auto opnieuw naar de weerberichten en het ontstane fileleed.

Bij de eerste de beste bui, sneeuwvlok of vallend blad ontstaan er grote problemen in het verkeer. Weerdeskundigen geven altijd het weer de schuld van de files. Het is de regen, de wind of de laagstaande zon die voor het ongemak zorgt, Ik verdenk daarentegen in grote mate de automatische signaleringen op de matrixborden boven de autowegen ervan de files de veroorzaken. Bestuurders reageren op het geknipper en de aangegeven maximum snelheid. Is het niet belachelijk om te denken dat als gevolg van een paar buien het gedrag van autobestuurders zo snel zou veranderen dat er binnen no time 800 km file of meer zou ontstaan?
Het weer heeft allerlei nukken, maar de mens nog veel meer.

Trouwens, volgens de meteorologen is de winter reeds op 1 december gestart. Maar de echte herfst duurt nog tot 21 december. Meteorologen hebben zonder overleg met mij en puur uit eigen belang vastgesteld dat de winter op 1 december begint. Als het een paar nachten een of twee graadjes vriest, spreekt men al van een winterprikje. Meteorologen zijn geen astronomen, dat moge duidelijk zijn. Die laatsten weten wel wanneer de jaargetijden zich aandienen of afmelden. Waar de weermannen en – vrouwen ook een handje aan hebben is een maandoverzicht te tonen op één dag voor het einde van de maand. Men kan het geduld niet meer opbrengen om te wachten met het overzicht totdat de maand echt voorbij is.

Iets anders. Begrijp jij de opmerking: er is weinig of geen ruimte voor de zon of de opklaringen trekken oostwaarts? Ik hoor ze regelmatig voorbijkomen in weerpraatjes.
Ik vraag me dan altijd af welke ruimte er bedoeld wordt. Alsof de zon ruimte behoeft om de aarde te beschijnen en alsof opklaringen bewegen.
Volgens mij kwakkelen de meteorologen.

Ok, het is zoals het is. Het weer trekt zich totaal niets aan van ons, bewoners van de planeet aarde. Wij kunnen er niets aan veranderen, ook niet aan de jaargetijden. Geniet vooral van het weer, want niets is veelzijdiger, veranderlijker en dus boeiender dan het weer. Erover praten verandert totaal niets aan het weer.

Tot in de volgende file en wij weer zeggen: ‘Wat ‘n rotweer!’

Laat een bericht achter.