Politieverhoor

Het is er dan toch van gekomen. Verdachte Jos Brech in de zaak Nicky Verstappen doorbrak na 22 jaar het stilzwijgen.
Samen met zijn advocaat werd een video opgenomen waarin hij, na twee jaar in voorarrest te hebben gezeten, een verklaring aflegde over zijn contact met de reeds overleden Nicky Verstappen.
In die twee jaar is hij herhaalde keren verhoord door tactische rechercheurs. Als oud-politieman met zo’n 12 jaar recherche ervaring weet ik natuurlijk wel hoe zo’n verklaring verloopt. Alhoewel? Ik heb in al die jaren nooit een verhoor gedaan waarbij een advocaat aanwezig was. De laatste verhoren deed ik in 2006. Daarna veranderde ik van functie waardoor ik geen onderzoeken meer draaide en dus ook geen verhoren meer afnam.  Ik ging in 2012 met pensioen en rond die tijd vonden veranderingen plaats over de manier waarop verhoren moesten worden gedaan (minimaal door twee opgeleide rechercheurs, met video- en audio-opnamen en in het bijzijn van een advocaat).
Door de actualiteit van de zaak Nicky Verstappen en de verklaring van Jos Brech kwam er weer veel bovendrijven van mijn ervaringen in verhoorkamers. Meestal waren dat routineklussen, maar regelmatig kreeg ik ook te maken met complexere zaken en verdachten die vele malen en soms urenlang verhoord moesten worden. Daarvan werd elke keer opnieuw een proces-verbaal van verhoor opgemaakt dat deel uitmaakte van het dossier, zoals dat bij de rechtbank werd aangeleverd.

Een speciale (moord)zaak zal mij altijd bijblijven. Ik was, samen met een collega rechercheur, belast met het verhoren van de verdachte. Dat was een vrouw, die ervan werd verdacht haar vriend te hebben vermoord. Een aantal jaar geleden werd ik gevraagd om een hoofdstuk voor het boek Prikkeldraad van De Dochters Tekst&Redactie (Griffioen en Griffioen)  te Utrecht te schrijven. Ik heb toen een hoofdstuk geschreven, exact op de manier waarop ik toentertijd processen-verbaal van verhoor schreef en ik gebruikte die moordzaak als inspiratie.

Dit hoofdstuk uit het boek Prikkeldraad kan je hier integraal lezen. Dit is slechts een samenvatting. In werkelijkheid besloeg het verhoor van de vrouw in de echte zaak bijna 100 bladzijden, verdeeld over een stuk of 7, 8 verhoren, verspreid over een aantal dagen.
De vorm van dit verhoor past uitstekend bij die van vandaag de dag. Het is een combinatie van een standaard verhoorstrategie en een themaverhoor. Tegenwoordig zijn de technieken uitgebreid met een aantal andere. Mocht je daarin geïnteresseerd zijn dan verwijs ik graag naar de website van Politie-Verhoor.NL

Voor meer informatie over het boek verwijs ik graag naar de website van De Dochters Tekst & Redactie . 

 

 

 

Laat een bericht achter.