Recensie De Jongens van het Glaspaleis

Wat ’n bijzonder verhaal over het leven van een Limburgse familie in een dorpje aan het begin van de jaren ’50 van de vorige eeuw. Jote, Nate en Miele zijn drie broers die op jonge leeftijd hun vader verliezen en waarvan de moeder overstuur raakt van de onverwachte dood van haar man. Hij was verkoper in het beroemde Glaspaleis in Heerlen.

De auteur beschrijft in deze boeiende en vooral interessante roman de levens van de drie broers zó uitzonderlijk waardoor ik als lezer, heen en weer werd geslingerd in werelden die ik zelf niet eens in m’n eigen leven heb kunnen benaderen.
Op een meesterlijke wijze worden diverse fasen van hun afzonderlijke levens omschreven, zowel lichamelijk als geestelijk.
Een heel knap geschreven boek, waarin realiteit en psychologie naadloos in elkaar overgaan.

Ik vind het een voorrecht dat ik Jos Bours persoonlijk heb leren kennen. Wij hebben een paar keer uitgebreid met elkaar gesproken, m.n. over zijn historische roman: ‘Duvelsprie’, hetgeen een totaal ander boek is dan ‘De Jongens van het Glaspaleis’.
Toen wij (op afstand) contact met elkaar hadden over het boek, vertelde de auteur mij dat hij het puur op intuïtie geschreven had. Toen het klaar was en uitgegeven en zich er nog eens in verdiepte, zag hij drie versies van zichzelf: de intellectueel, de zoekende artistiek begaafde en de vrije die hij had willen zijn. maar hij wilde ook niet zo asociaal en egocentrisch zijn als Miele.

Tijdens het lezen van dit boek kreeg ik een sterke neiging om de karakters op mezelf te betrekken om er proberen achter te komen, welke van deze eigenschappen het meeste op mij van toepassing was. Het lukte mij niet om te kiezen omdat ik iets uit alle eigenschappen in mezelf herkende. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het gegeven dat ik zelf in 1951 ben geboren en ook nog eens vlakbij de omgeving waarin dit verhaal zich afspeelt, opgroeide en waar ik ook de snel veranderende omgeving van de Limburgse mijnstreek in die tijd beleefde.

Dit boek is zeer de moeite van het lezen waard, ik kan het ten zeerste aanbevelen.

Auteur: Jos Bours

Uitgever: Uitgeverij Tic
  • Nederlands
  • Paperback
  • 9789491561306
  • Druk: 1
  • september 2014
  • 208 pagina’s

Laat een bericht achter.