De zaak Ronald V.

Dit boek van Jim de Koning beschrijft de gebeurtenissen voor, tijdens en na het moment dat politieagent Ronald V. in de uitoefening van zijn beroep, het dienstpistool trok, een schot loste en daarbij de bijrijder in een vluchtauto verwondde. Het beschrijft verder de aanloop naar een rechtszaak, welke tegen hem was aangespannen door de gewond geraakte bijrijder, de veroordeling tot 2 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en het hoger beroep. Daar oordeelde het Gerechtshof dat Ronald V. uit noodweer had gehandeld en dat hij ontslagen werd van rechtsvervolging.

Dat klinkt allemaal erg zakelijk. Enerzijds gaat dit boek ook over de zakelijke, technische en juridische gang van zaken rondom deze zaak. Anderzijds heeft de auteur, na diverse uitgebreide contacten met Ronald V. kans gezien om de emotionele beleving van deze omvangrijke gebeurtenis op een zeer indringende en soms op een ontroerende manier in dit bijzonder goed geschreven boek onder woorden te brengen.

Als oud-politieman sprongen mij op sommige momenten de tranen in de ogen of had ik een brok in mijn keel. Waar het ging om het schietmoment, het verhoor door de Rijksrecherche, de behandeling door de Rechtbank en natuurlijk bij de veroordeling, kon ik tevens de gedachte niet onderdrukken hoe blij ik was dat ik tijdens mijn 43-jarige politie loopbaan nooit in een dergelijke precaire situatie ben terechtgekomen. Ik heb talloze keren de gummistok moeten gebruiken, heb ook wel eens met het vuurwapen moeten dreigen, maar hoefde gelukkig nooit gericht op een mens te schieten. Twee keer heb ik een hond uit zijn lijden moeten verlossen, maar dat is totaal onvergelijkbaar met wat Ronald V. doormaakte.

Het lezen van dit boek maakte veel emotie bij mij los. Tevens het gevoel dat in deze zaak de politieman Ronald V. als voorbeeld gesteld werd, nadat een paar maanden voor zijn veroordeling de zaak Mitch Henriquez in Den Haag had gespeeld. De sfeer was sowieso al gespannen in die tijd vanwege de terreuraanslagen in Parijs.
Ronald vocht zich echter terug, nadat zijn wereld direct na het vonnis in eerste instantie volledig onder zijn voeten weg zakte. Hij kreeg onverwacht de volledige ondersteuning van de toenmalige en inmiddels helaas overleden korpschef van de Nationale Politie (N.P.) , Gerard Bouwman. Hij zorgde ervoor dat Ronald V. topadvocaat Knoops kreeg toegewezen. Deze advocaat heeft de agent met veel toewijding en zorg bijgestaan in het hoger beroep en ervoor gezorgd dat de raadsheren een totaal andere kijk op de zaak kregen dan de rechters van de rechtbank. Uiteindelijk volgde ontslag van rechtsvervolging.

Dit boek is zeker aan te raden bij studenten in opleiding, opdat zij een helder beeld krijgen wat een politieagent in de uitoefening van zijn beroep voor de kiezen kan krijgen en hoe het is om in ultieme situaties het dienstpistool te moeten gebruiken tegen een mens. Het is ook een must dat het boek gelezen wordt door mensen die niet bij soortgelijke incidenten zijn geweest, maar wel moesten oordelen over het incident en over de schutter. Het boek heeft in elk geval ook veel los gemaakt bij de leiding van de Nationale Politie en bij de politiek. Intussen is er een wet die ervoor zorgt dat politieagenten die in de uitoefening van hun dienst geweld hebben moeten gebruiken, niet meer gelijkgesteld worden aan criminelen die geweld gebruiken.

Al met al een boek dat ik warm aanbeveel. Het verhaal heeft mij diep geraakt en het draagt in de subtitel zeer terecht de kwalificatie dramatisch. Jim de Koning heeft met dit boek laten zien dat hij zich ontzettend goed en op een objectieve manier kan verplaatsen in de ervaringen van Ronald V.

Gegevens:

Auteur : Jim de Koning

Uitgever : Just Publishers
Paperback
Pagina’s : 272
EAN: 9789089757036

1 Comments

Laat een bericht achter.