Wie zonder zonde is…

Het volkstribunaal heeft zich uitgesproken. Er hoefde geen rechter aan te pas te komen. Of het de reguliere media of die van de sociale netwerken waren, velen wisten precies wat Camiel Eurlings moest doen. Opstappen en nooit meer terugkeren als IOC-lid of in een andere belangrijke publieke functie.
In Valkenburg denkt men daar anders over. Daar blijft Camiel nog altijd ‘eine van ós’ (eentje van ons). Vader Martin zal zijn zoon niet als oud vuil aan de straat in dit pittoreske dorp zetten. Natuurlijk niet, daar is hij immers vader voor.

Het volk vond het maar niks dat Camiel en diens advocaat Knoops spraken over lichte mishandeling. Klopt eigenlijk ook niet, het wetboek van Strafrecht kent het begrip lichte mishandeling niet. Hier spreekt men over eenvoudige of zware mishandeling. Mishandeling gebeurt nooit per ongeluk of per toeval. Er zit altijd opzet achter, zelfs bij de lichtste vorm van mishandeling. Het woord zegt het al. Je kan iemand al mishandelen door hem of haar opzettelijk een duw te geven waardoor diegene uit balans raakt en valt. Er hoeft ook geen sprake te zijn van zichtbare verwondingen. Je kan iemand zelfs geestelijk mishandelen. Bij zware mishandeling wordt meer geweld toegepast, de opzet om iemand te verwonden is er zonder meer. Uiteindelijk spreekt de onafhankelijke rechter een oordeel hierover uit.

Eigenlijk zijn er slechts twee personen die direct met de mishandeling te maken hebben. Dat zijn Camiel Eurlings en diens ex-vriendin. Er werd over en weer aangifte gedaan dan wel een klacht ingediend, er werd niet vervolgd, de zaak werd in den minne geschikt, met wederzijds goedvinden.
In de praktijk vindt deze vorm van afhandeling regelmatig plaats. Want zeg nou zélf, wie is er écht van onbesproken gedrag, z’n hele leven lang? Niemand toch? En wie van ons heeft er nooit een ander een duw of klap gegeven?
In dit specifieke geval gaat het daar natuurlijk niet om. Want wij, de goede mensen van onbesproken gedrag vinden dat Camiel een voorbeeldfunctie heeft als IOC-lid. Hij had direct excuses moeten aanbieden en moeten aftreden, want dat hoort nu eenmaal bij zo’n functie. Bij het IOC zit immers dé afspiegeling van de liefdevolle medemens die er alles aan doet om de sporter fair play te laten spelen. IOC-leden hebben niets te verbergen, zij hebben nooit een vlieg kwaad gedaan, zij volgen altijd eerlijk en met een rein geweten hun morele kompas. Toch? Om de VOC-mentaliteitsuitdrukking van Jan-Peter Balkenende maar eens te gebruiken.

De tijd heelt alle wonden is een gezegde dat niet altijd uitkomt. Voor Camiel breken donkere tijden aan. Hij is zodanig met pek en veren besmeurd dat hij zich nergens meer fatsoenlijk kan tonen. Had hij z’n handen maar thuis moeten houden en had hij maar op z’n minst direct excuses aangeboden en niet nadat de zaak in den minne was geschikt en een riedel (oud)sporters, BN’ers, journalisten en het volkstribunaal al lang en breed hadden ge- en veroordeeld.

Op naar de volgende Olympische Winterspelen. Fair play zal hoog in het vaandel staan, zolang er tenminste geen sprake is van doping door sporters of corruptie door bestuursleden. Leg de eerste steen maar aan de kant. Je zou gewetenswroeging kunnen krijgen. Toch?

2 Comments

  1. Dankzij de “sociale” media is er weer iemand met de grond gelijk gemaakt. Iedereen, of bijna iedereen plaatst zijn “mening” op deze media en vindt dan ook nog dat men weet waarover men schrijft. Natuurlijk is het niet goed te praten wat er gebeurd is. Wat we “weten” is alleen wat de journalistiek als “waar” in de publiciteit heeft gebracht. Van de beide betrokken partijen krijgen we niet het naadje van de kous te weten en dat zou ik ook niet willen weten. Fairplay bestaat alleen in het veld maar langs de zijlijn ben je vogelvrij.

    Reply
  2. Het gewone volk heeft een stokje in de wielen van het ‘old boys netwerk’ gestoken. Zelfs de gouverneur, die Camiel te hulp schoot,
    is met de dooddoener ‘hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind’ te laat gekomen. Me-too heeft de zaak afgemaakt.
    Ook dat is 2018, vrouwen durven voor zichzelf op te komen. Eindelijk, het werd tijd…

    Reply

Laat een bericht achter.