Corona! Tijd om te resetten.

Het is serieus crisis op de wereld. De mens wordt bedreigd in zijn bestaan. Corona is de naam die door de mens schuldig wordt bevonden aan de ontstane ellende. Immers, het virus doodt mensen, maakt ze ziek, onzeker en angstig. Maar, het zorgt ook voor een enorme staak in het wiel dat economie heet.

Kettingreactie.
Als het virus eenmaal de gelegenheid krijgt om zich via cellen te verspreiden, dan is er sprake van een kettingreactie. Die reactie zien wij niet met onze ogen, daarvoor heb je hele sterke microscopen nodig. Wij ervaren het alleen als we er ziek van zijn.
Als wij echter goed naar onszelf en de buitenwereld durven kijken, zien en ervaren wij een soortgelijke kettingreactie m.b.t. de bestrijding van dat virus. Wij verliezen ons in een ratrace van maatregelen die uiteindelijk naar een ‘lock-down’ leiden.
Apen apen apen na, dat kennen we wel, maar we zien niet hoe mensen mensen na-apen. Wat in China een aantal maanden begon, heeft zich intussen over de hele wereld verspreid. Niet verwonderlijk in een wereld waar een enorme massa mensen zich dagelijks met enorme aantallen vliegtuigen, treinen, vrachtauto’s en schepen over grote afstanden verplaatst. China is immers een van de grootste handelspartners. En de Chinezen bezoeken uit nieuwsgierigheid en kooplust massaal Europa. De eerste kettingreactie is een feit.
Dan volgen er maatregelen in China, die zich met enige vertraging van continent naar continent en van land naar land opvolgen. Niemand kan of wil achterblijven, immers onrust en opstand, gevolgd door afrekening door het volk liggen op de loer. Regeringsleiders zijn er om oproer en onrust in de kiem te smoren. Experts buitelen over elkaar heen en creëren meer angst, twijfel en onzekerheid dan kalmte en duidelijkheid. Opnieuw een kettingreactie.

Welzijn en welvaart.
In eerste instantie worden maatregelen genomen om de volksgezondheid zoveel mogelijk veilig te stellen. Maar geleidelijk aan wordt er meer en meer aandacht aan de economische gevolgen geschonken, immers massale faillissementen, grote werkloosheid en tekorten in levensbehoeften dreigen. Financiële injecties vanuit de EU, nationale hulpfondsen, uitstel van betaling van belastingen en vrijwel renteloze leningen bij banken vliegen als zoete broodjes over de toonbank; over onvoorwaardelijke kwijtscheldingen hoor je slechts mondjesmaat.
Als gevolg van de injecties herstellen de beurzen een deel van hun aanvankelijke verlies.
De minister van Welzijn (Volksgezondheid) wordt tijdens een ‘Coronadebat’ achter het spreekgestoelte onwel, terwijl de vier andere bewindslieden die over de Welvaart (financiën en de economie) gaan, recht overeind blijven. Is dit een teken dat dieperliggende prioriteiten liggen op het niet laten instorten van de economie?

Vrijheid.
Onze met bloed, zweet en tranen verworven vrijheden worden beknot. Uiteindelijk leiden de maatregelen tot een soort ophokplicht voor mensen. Sociale onthouding, afstand houden, geen handen schudden, niet kussen, geen omhelzing meer. Wij kapselen onszelf in in onze zelf gecreëerde cocon. Wie weet ontpoppen we ons straks als totaal andere mensen. Dat weten we (nog) niet. Een rups zal ook niet ‘weten’ dat hij een vlinder wordt.

Hulptroepen.
Nationale helden worden ze nu massaal genoemd. De zorgverleners, hulp- en dienstverleners, veiligheidshandhavers, brandweerlui, vakkenvullers, schoonmakers en ziekenhuispersoneel worden door het volk vanaf balkons drie minutenlang toe geklapt. Zijn we de agressie, het geweld en de asociale bejegening, korte tijd geleden, alweer vergeten? Ons gedrag hangt blijkbaar samen met de toestand in de wereld.

Reset modus.
Laten we onze expansiedrift, consumptiehonger, de ongebreidelde productie, het vernietigende egoïsme geleidelijk aan varen tijdens deze crisis? Of gaan we straks op onze oude voet verder?
Ik vind dat de mens én de aarde toe zijn aan een serieuze reset. Maar ja, ik ben maar één individu met mijn mogelijkheden en tekortkomingen. Ik kan alleen maar mezelf resetten. En dat doe ik dan ook maar.

Met ingang van nu. Wie volgt?

© Jacques Smeets 2020.

4 Comments

 1. Mooie blog Jacques, Ja, het is een tijd om over van alles na te denken. Hoe gaan we verder etc. Mooi. Je hebt inmiddels al heel wat schrijfwerk weten te verzamelen. Fijn dag nog en stay reset.

  Reply
  • Dag Harry,

   Bedankt voor de reactie. We proberen er het beste van te maken. Elke dag minstens 1 tot 1,5 uur pianospelen zorgt ervoor dat ik ‘in shape’ blijf.
   Het gaat prima met de opgaven die jij me hebt meegegeven. Bij Schmitt ben ik al de 60 gepasseerd. En de twee stukjes uit Jack and the beanstalk zijn heel mooi, vooral als ik ze gecombineerd met strijkers en fluiten speel. Ook de andere etudes vormen gestaag. Ze gaan steeds beter (minder haperingen) en in tempo.
   Hopelijk is er nog ’n keer de gelegenheid om je dat te laten horen. Anders moeten we na dit schooljaar maar iets afspreken voor een paar uurtjes les.

   Het ga je goed. Blijf kalm en geniet van alle mooie dingen.

   Reply
 2. Hallo Jacques,
  ik denk, maar dit is maar een persoonlijke mening, dat de meesten het ook zo zien. Ook al langer zien. Nu nog allemaal resetten en niet na de crises weer vervallen in onze oude gewoontes. Ik ga het in elk geval proberen, het is de moeite meer dan waard.

  Kompleminte,
  Pie

  Reply
  • Hoi Peter,

   Bedankt voor de reactie.
   Fijn dat jij het gaat proberen. Ik heb inmiddels ervaren dat het de moeite waard is. Hopelijk kunnen we
   binnen afzienbare tijd een afspraak maken om eens bij te praten over onze bezigheden en wie weet om te komen tot een samenwerking.

   Hartelijke groet,
   Jacques

   Reply

Laat een bericht achter.