Etnisch profileren

F1000011Rapper Typhoon werd gecontroleerd door de politie. Hij liet via Twitter weten dat de controle niet was vanwege een verkeersovertreding, maar omdat…
Prompt waren de rapen gaar. De drie puntjes aan het eind van de tweet zorgden daar wel voor.
Gevolg: binnen de kortste keren hing jan en alleman in de gordijnen. Zie je wel, de politie profileert wel degelijk op etnische gronden.
Profileren is iets wat politiemensen doen in Nederland. Het hoort gewoon bij hun vak, het maakt deel uit van de opleiding. Dat er daarbij ook etnisch wordt geprofileerd, staat buiten kijf. In Nederland hebben zich miljoenen mensen van etnische afkomst gevestigd. Die vermenging is ook terug te zien in de criminele cijfers en statistieken. Politiemensen zijn niet gek, zij krijgen dagelijks ‘n boel informatie te verwerken over de criminele activiteiten in hun wijk, stad of gebied. Technieken en tactieken worden uit en te na besproken, getraind en toegepast.

Volgens korpschef Erik Akerboom is er een dunne lijn tussen goed politiewerk en etnisch profileren. Met hem vind ik ook dat bevoegdheden inzetten alleen op basis van vooroordelen niet kan. Hij hoopt dat de hype snel voorbij is.
In zijn eerste tweet heeft rapper Typhoon het over de politie van Zwolle. In een latere reactie liet hij weten dat dit voorval geen fout van de politie was, maar dat de oorzaak ligt in de Nederlandse samenleving. Dit had hij dan in zijn eerste tweet moeten vermelden.
Ik had stilletjes gehoopt dat de KC in zijn reactie voor de camera’s daarop was ingegaan. Integendeel, hij ondersteunde openlijk de excuses die door het korps Zwolle waren gemaakt. Velen reageerden hierop door hem te verwijten dat hij daarmee niet vierkant achter zijn mensen stond.

Is etnisch profileren werkelijk zo’n groot probleem? Blijkbaar wel, het is opnieuw door een BN-er in een verdachte hoek geplaatst en gelijk getrokken met discriminatie en racisme. Maar, er zijn ook veel steunbetuigingen voor het politieoptreden en kritieken op het gedrag van Typhoon. Dat moet de diender wel moed geven, lijkt me.
Minister Van der Steur liet zich niet onbetuigd in de discussie. In een oprisping nodigde hij Typhoon uit om voor de Politieacademie te komen werken in zijn strijd tegen discriminatie en racisme. Die nam de uitnodiging graag aan.
Er steekt een wervelwind op binnen de Politieacademie. Etnisch profileren behoort binnenkort tot het verleden. Typhoon is de naam.

 

N.B. Deze column is verschenen in het vakbondsblad van de NPB, dePolitie nummer 04/juni 2016

 

2 Comments

  1. Goede raad aan de rappende zangert: concert organiseren voor het hele Nederlandse politiekorps, in de Arena. Dan kent iedereen hem voortaan.
    LOL

    Reply

Laat een bericht achter.