Expositie Hoeren & Madonna’s Venlo

Opening expo Venlo 19072015_1 Opening expo Venlo 19072015_2 Opening expo Venlo 19072015_3Opening expo Venlo 19072015_4

Op zondag, 19 juli 2015, werd in het Museum Van Bommel van Dam de tentoonstelling “Over Hoeren & Madonna’s” van fotografe Lilith geopend. Tegelijkertijd met de officiële opening door gedeputeerde Ger Koopmans werd het gelijknamige fotoboek gepresenteerd. In dit boek worden de foto’s van Lilith op een schitterende manier middels sonnetten “bezongen” door dichter/schrijver Paul Sterk.
Aangezien ik de dag daarvoor mijn bijdrage had geleverd op de pre-presentatie van deze expositie, was ik natuurlijk zeer nieuwsgierig naar de kunstwerken van Lilith. Mijn verwachtingen werden behoorlijk overtroffen.
Er was veel publiek op de opening afgekomen. Mooie woorden van directeur Rick Vercauteren, gedeputeerde Ger Koopmans en vooral van de kunstenaars zelf. Paul Sterk las een aantal sonnetten uit het boek voor, terwijl Lilith haar emoties niet meer in bedwang had toen ze vertelde dat een van de vrouwen uit de verzamelfoto in het boek recent was overleden.
Lilith vertelde dat het thema van de tentoonstelling ging over veroordelen, oordelen en vooroordelen. Iets, waar wij ons allemaal regelmatig schuldig aan maken, meestal onbewust. De foto’s waarop zij zelf poseert laten de mens zien dat iets vaak heel anders is dan het lijkt. Vandaar de titel. De bedoeling is dat de bezoeker zich bij het bekijken van de foto’s bewust wordt van de eigen (voor)oordelen en in hoeverre men reeds heeft veroordeeld. Het kijken naar de schitterende en tevens confronterende foto’s gaf mij af en toe het gevoel van voyeurisme. In die zin heeft Lilith mij in elk geval aangezet tot ‘n stukje bewustwording van mijzelf.

 

Laat een bericht achter.