De ondergang van Anouchka

Kaligrafische naam

De politieke arena blijkt een slangenkuil te zijn waar het politieke leven soms afhangt van de wispelturigheid van de een of andere geachte afgevaardigde. Er wordt te vuur en te zwaard gestreden voor ieders gelijk. Oppositie tegen coalitie. In 2013 was het CDA de grote onruststoker, anno 2015 is het een onderzoeksrapport naar aanleiding van de zogenaamde Teevendeal.

April 2013.
De oppositie ruikt bloed. Staatssecretaris Frans Weekers heeft de Kamer onvoldoende of onjuist ingelicht over de zorgtoeslagfraude van Bulgaren. De vertrouwensvraag dient zich aan. Zijn eigen ambtenaren lieten hem al vallen door publiekelijk bekend te maken dat hij had gelogen toen hij aan de Kamer liet weten dat hij pas sinds enkele dagen op de hoogte was van dit fraudeschandaal.
Tja, en als je eigen ambtenaren op het ministerie je als leugenaar neerzetten, dan hoef je slechts te wachten op een massale aanval van de oppositie. Zij ruiken hun kans. Als aasgieren storten zij zich op hun prooi, want wie weet leidt het tot de val van het Kabinet.

Het voorjaarsreces zal Frans geen goed doen. Dat geldt trouwens ook voor Anouchka van Miltenburg, de voorzitter van de Tweede Kamer. Zij zou zich eigenlijk als een soort sissende cobra moeten weren tegen zoveel egotripperij. Zij is immers de baas over de vergaderprotocollen en procedures. Anouchka blijkt echter haar kwetsbaarheid niet te kunnen camoufleren.
De geachte afgevaardigde Sybrand van Haersma Buma gooide zijn christelijke huid af en ontpopte zich als een duivelse slang. Hij was het gehakketak blijkbaar moe en siste Anouchka op een vervaarlijke toon toe dat zij de indruk wekte partijdig te zijn. De voorzitter voelde zich onheus bejegend. Zij bood eerst haar nederige excuses aan als zij de indruk zou hebben gewekt partijdig te zijn. Vervolgens schorste zij de vergadering voor vijf minuten. In een mum van tijd veranderde de cobra in een schichtige hazelworm. Met driftige passen verdween zij achter de coulissen. Uiteraard achtervolgd door een horde pers. Er hing immers sensatie in de lucht. Zou Anouchka nog terugkeren of niet? Zij kwam terug en vervolgde de vergadering alsof er niets was gebeurd.
Diezelfde avond sprak parlementair verslaggever Frits Wester bij P&W over een tissue-moment van Anouchka. Volgens Wester was zij achter de coulissen in huilen uitgebarsten.

Premier Rutte steunde de voorzitter toentertijd. Zij is immers een partijgenoot. Rutte vond het incident niet pijnlijk. Logisch, hij was immers niet het onderwerp van discussie. Volgens de premier is het uiting geven aan emoties in de politiek juist krachtig.

December 2015.
Anouchka van Miltenburg raakt andermaal in opspraak. Nu gaat het om haar vernietigingsdrang van een kopie van een brief, afkomstig van een klokkenluider waarin belangrijke mededelingen staan met betrekking tot de zogenaamde Teevendeal. Opmerkelijk genoeg had Van Miltenburg na het ontvangen van de kopie contact met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. ‘Storm in een glas water’, sms-te ze naar de liberale voorman. ‘Geen actie nodig.’

Zij is nu zelf de storm in de partij, de Tweede Kamer en de onderzoekscommissie. Althans zeker voor de VVD, want nu is de positie van premier Rutte wel in het geding. Rutte zal zich nog wel eens bedenken alvorens te zeggen dat het uiting geven aan emoties in de politiek juist krachtig is. Nog voordat het debat plaatsvindt, pakte Van Miltenburg haar biezen. Waarschijnlijk zullen opnieuw heel wat tissues haar snotterende neus hebben proberen te reinigen.

Het kan verkeren in de slangenkuil van onze nationale democratie.

3 Comments

 1. Hallo Jaques,
  Hier is kort en duidelijk weergegeven wat er zich tot nu toe heeft afgespeeld rond de voorzitter van de Tweede Kamer.
  Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat.
  Het zal waarschijnlijk wel spannend worden.
  Hoe zal Rutte zich hieruit praten?

  Reply
  • Ben ik ook zeer benieuwd naar Guus. Ik zal woensdag het debat volgen.
   Er zullen eerst wel geweldige complimenten over Anouchka worden gemaakt en er zal uitgesproken worden dat het jammer is dat ze vertrok, maar dat er niets anders opzat. Zo gaat dat in de politiek.

   Reply

Laat een bericht achter.