Zware debatten

“Dit is het zwaarste debat uit mijn politieke loopbaan. Het oordeel van de kamer is snoeihard en ik vrees dat daar aanleiding toe was.”
Dat zijn zowat de eerste woorden van premier Rutte toen hij de motie van afkeuring voor zijn kiezen kreeg. Desondanks was zijn reactie op de motie:
“Ik ontraad de motie.”
Zou het kwartje werkelijk gevallen zijn bij premier Rutte? Ik waag het te betwijfelen.
Hoe meer arrogantie heb je nog nodig?
De opmerking van Sybrand Buma van het CDA dat het ministerie van V & J wordt gerund als een VVD-partijkantoor raakt naar mijn mening nog het meest de actuele politieke toestand van de VVD als regeringspartij. Hoe kan anders worden verklaard dat Rutte en de andere partijleden (bewindslieden, Kamerleden en Kamervoorzitter), na ruim anderhalf jaar zoveel te hebben gesjoemeld, gekronkeld, verzwegen, gelogen en ontkend, nog steeds niet hun biezen hoeven te pakken?
De PvdA, met Diederik Samsom als leider, blijven schaamteloos op de schoot zitten van de arrogante club VVD-ers. Immers, nu overheerst tenminste nog dat heerlijke machtsgevoel van het regeren. Voor een partij als de PvdA die zo diep gezonken is, blijft de VVD nog altijd de reddingsboei om het hoofd boven water te houden.
Het is sowieso een verstandshuwelijk, maar ik denk dat men vanaf dag één binnenskamers heeft afgesproken: “Wat er ook gebeurt, Wilders en de PVV krijgen van ons geen kans meer.”

En precies daarom draait het binnen dit Kabinet zolang als het bestaat. Peilingen zijn maar peilingen, het wordt pas serieus als er verkiezingen zijn. Voorlopig zijn die weer van de baan. Kijkend en luisterend naar het debat spookte die gedachte constant door mijn hoofd.

Rutte kon zich gemakkelijk veroorloven om te buigen. Zonder blikken of blozen zei hij tegen de Tweede Kamer dat hij een ongelooflijke stommiteit had begaan en dat hij, ondanks het rapport Oosting bleef volhouden dat er met de Teevendeal niets mis was. Hij had meer op de bal moeten zitten en hij had een felbegeerd document aan het parlement moeten verstrekken. Maar Rutte wist natuurlijk al lang dat zijn politieke regeringsmaatjes van de PvdA tegen de motie zouden stemmen.

De politieke wereld draait door alsof er niets is gebeurd. Mark Rutte mag zich op het Europese strijdtoneel vertonen en zich druk maken over vluchtelingen en terroristen en Ard Van der Steur mag zich op de borst kloppen dat hij een akkoord heeft kunnen sluiten met de politiebonden. Klaas Dijkhoff blijft zich vooralsnog verdiepen in de migratiedossiers en vluchtelingenopvang. De Tweede Kamer is met reces, dus voorlopig is het stil in de politieke arena. In januari gaan we vrolijk verder. Eerst elkaar en vooral Wilders met Kerstmis vrede toewensen en op het Nieuwe jaar toosten.

Het zware debat ligt Rutte niet meer op de maag. Dat is op een subtiele manier weggespoeld met met veel, in nevelen gehulde, woorden. De Tweede Kamer in opperste beroering achterlatend.

Hoe zou het eigenlijk met de beroepseer van deze mensen gesteld zijn?

4 Comments

 1. Hallo Jacques,
  Wederom een heel goed stuk.
  Wat betreft de beroepseer van deze mensen: Volgens mij hebben deze mensen geen beroepseer en/of geweten.

  Reply
  • Hallo Guus,

   Dank.
   Ik vermoed dat de mensen wel beroepseer en geweten hebben. Die is, denk ik, echter van een geheel andere orde dan die wij voor ogen hebben. Wanneer politici in een een-op-een interview daarover vragen worden gesteld, omschrijven ze in heel veel woorden met hoeveel liefde en toewijding ze hun beroep uitoefenen. En ook dat ze de zware verantwoordelijkheid van hun taak binnen de samenleving constant ervaren.

   Reply
 2. Jean,

  Je kan zoiets ook relativeren. Bijvoorbeeld door te laten weten dat het een zogenaamd EenVandaag Opiniepanelwas dat de enquête organiseerde. Dat er 37.195 respondenten waren en dat 25% (ong. 8.200) op Geert Wilders had gestemd.
  Geweldig hé?
  Bovenaan het artikel staat vervolgens:
  “Wilders wordt door respondenten vooral geroemd om zijn optreden rond de vluchtelingencrisis. ‘Als enige politicus heeft hij oog voor de zorgen die veel Nederlanders hebben over asielzoekers,’ schrijft een deelnemer.”

  p.s. Let vooral op het slotgedeelte van deze quote ( “schrijft een deelnemer”).

  De uitslag krijgt vervolgens landelijke media aandacht. Dan lijkt het plotseling alsof Geert Wilders de beste politicus in Nederland zou zijn.

  Reply

Laat een bericht achter.