Nieuwe bezems in oude hoeken

Gerard Bouman was bereid deze hondenbaan (z’n eigen woordkeuze) op zich te nemen. Resultaat aan het eind van zijn carrière: in Den Haag zit men met het gigantische probleem in de maag dat er 6.500 bezwaarschriften zijn ingediend tegen de herplaatsingen. Ongeveer eenzelfde aantal politiemensen zit langdurig ziek thuis.

Ivo Opstelten heeft inmiddels om diverse miskleunen het veld moeten ruimen en het had niet veel gescheeld of diens opvolger Ard van der Steur – door cabaretier Vincent Bijlo ook wel vanwege zijn excuses Minister Van der Steur Van Betreur tot Betreur genoemd – was ook om andere redenen minister af geweest.
Bouman heeft tot aan zijn afscheid geen gewag gemaakt van de vele honderden miljoenen die de politie, blijkens onderzoek, tekort schiet om haar taken adequaat en voldoende uit te voeren. Hij bleef optimistisch en zei desgevraagd telkens dat het gebouw klaar was en dat het een kwestie was van het aflakken van de plinten. Inmiddels is de reorganisatie verlengd en blijken er honderden miljoenen extra nodig te zijn om de politie adequaat haar werk te laten doen.

Bij het afscheid regent het uitsluitend complimenten, kritische kanttekeningen worden in een humoristisch, ironisch of ondoorgrondelijk jasje verpakt. Als ik de reacties op de diverse fora lees, schrik ik wel ‘n beetje van de negatieve kritiek. Ze komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Bouman gaf zijn opvolger Erik Akerboom de boodschap mee dat deze goed moest zorgen voor de mensen in het korps dat aan hem werd overgedragen. Juist op dat punt wordt Bouman verweten dat hij vooral voor zichzelf heeft gezorgd nu hij als een soort adviseur zijn riante salaris mag behouden dat hij ontving als korpschef.
Natuurlijk, bij de politie draait alles om de beeldvorming. Dat is de ironie van de politie. Dat zijn z’n eigen woorden. Men staart zich nu eens niet blind op de mol maar wel op de korpschef die z’n eigen schaapjes op het droge brengt. De hijgerigheid van de media komt nu vanuit de eigen gelederen.

Ben zeer benieuwd hoe opvolger Erik Akerboom zich manifesteert. Lang geleden stond hij ook met de poten in de klei. Ik vraag me wel af of hij aanvoelt hoe politiemensen zich momenteel moeten voelen als ze het uniform aantrekken en moedig de potentiële jihadisten met hun bommen en kalashnikovs tegemoet treden.
Akerboom is wel helder als hij de precaire actuele situatie benoemt. In zijn statement over de grote tekorten zit geen woord Chinees en hij gaat tenminste het gesprek aan met de mensen die op dit moment de meest moeilijke en gevaarlijkste taken uitoefenen.

Nieuwe hoofden, een nieuwe korpschef, een nieuwe minister en staatssecretaris. Allemaal krijgen ze een bezem mee. Nieuwe bezems vegen schoon, maar de oude kennen de hoeken.
Het is te hopen dat dit niet ten koste gaat van de mens achter de collega. Zij zitten meestal in de hoeken waar de klappen vallen. Deze mensen hebben de ervaring al opgedaan dat hun beroep ook een hondenbaan kan zijn. Erik Akerboom doet er goed aan deze mensen serieus te nemen en goed te luisteren naar wat zij te vertellen hebben.
De vraag dient zich wel aan of hij nog lang minister Van der Steur als baas boven zich heeft. Aan diens bestuurlijke status mag vanwege zijn krakkemikkige informatieverstrekking omtrent de door Turkije naar Nederland uitgezette terrorist toegevoegd worden: Tot eeuwige Treurnis. Zoals we intussen weten, is zijn status tot wachtgelder met hangen en wurgen voorkomen.

Maar hij heeft wel al de hoeken gezien voordat de nieuwe bezem bij hem is aangekomen.

2 Comments

 1. Ook in NL dus niets nieuws onder de zon.
  Prachtige zin: Allemaal krijgen ze een bezem mee. Nieuwe bezems vegen schoon, maar de oude kennen de hoeken.
  Sterkte aan de mensen met de voeten in de klei.
  Groet,
  Jean

  Reply

Laat een bericht achter.