Onveranderd Anders

Onveranderd AndersAndrea Germeraad, ook bekend onder de auteursnaam Verena Germeraad (Een Bittere Pil) had begin juni 2015 met het werk een uitje dat geheel in het teken stond van maatschappelijke betrokkenheid. Een van de onderdelen op het programma was een bezoek aan het Toon Hermans huis in Sittard. De directrice gaf uitleg over het ontstaan van het huis, over de activiteiten voor kankerpatiënten en hun naasten en de tomeloze inzet die dat vergt van vrijwilligers. Een van de uitspraken is haar bijgebleven. ‘Mensen komen hier binnen met de tranen in hun ogen. Wij streven ernaar dat ze weer weggaan met een glimlach op het gezicht. Een glimlach omdat ze hun verhaal hebben kunnen doen, erkenning hebben gekregen en gehoord zijn.’
Het was muisstil. Een zaal vol doorgewinterde politiemannen die de betrekkelijkheid van het leven overdachten. Ook Andrea was stil. Haar moeder was net hersteld van darmkanker en het had zo anders kunnen lopen. Andrea had daar kunnen zitten als nabestaande. Haar vader had gebruik kunnen maken van de kookcursussen voor alleenstaande mannen. Haar moeder had, als ze van nature wat minder optimistisch was geweest, daar kunnen zitten om haar verhaal te doen. Weer te leren hoe ze het leven moest oppakken nadat de dood op haar schouder had getikt.
Terwijl Andrea zwijgzaam luisterde naar de indrukwekkende verhalen, was het binnen in haar allesbehalve stil. De radertjes draaiden op volle toeren. Nooit had zij zo sterk het gevoel: hier moet ik iets mee. Zij wilde iets doen, moest iets doen om dat initiatief te steunen. Vrijwilligerswerk? Nee, veel te heftig. Geld geven? Nee, veel te salonfähig. Wat deed zij graag? Schrijven. Waar was zij goed in? Mensen mobiliseren en enthousiasmeren. En zo ontstond daar ter plekke het idee voor een crowd-writingproject. Limburgse schrijvers voor het goede doel.

De missie van het Toon Hermans huis was voor Andrea geslaagd. Zij zat binnen met tranen in de ogen en liep naar buiten met een glimlach. Boordevol plannen, stuiterend van enthousiasme. Het kostte een weekendje bellen en mailen en een maand later waren er twintig sociaal betrokken schrijvers en dichters aan het project verbonden. Met een deel van hen bezocht zij een paar maanden geleden opnieuw het Toon Hermans huis. Grotendeels hetzelfde verhaal, weer net zo indrukwekkend. Opnieuw zag zij een zaal volle stille mensen. Misschien waren ze al aan het schrijven in hun hoofd.
Dit verhaal staat op de frontpage van de website www.onveranderdanders.nl die door Andrea Germeraad werd geopend.

Op 10 maart 2016 zijn Andrea en ik over dit project geïnterviewd door Roger Schepers van RTV-Parkstad.
Hier is de link naar het interview

De bundel verschijnt 1 juli 2016 en zal op die dag worden gepresenteerd in het Toon Hermanshuis te Sittard. Voor meer informatie over het boek en de presentatie verwijs ik graag naar de website van Onveranderd Anders.

2 Comments

Laat een bericht achter.