Optreden in Avondgasten L1 TV

Op 14 oktober 2015 ontving ik ‘s middags een e-mail van de redactie van L1 TV met de vraag of ik hun terug zou willen bellen. Men wilde mij enkele vragen stellen omtrent de aanhouding van de politieman uit Weert, die werd verdacht van corruptie en witwassen. Uiteraard teruggebeld. Na enkele vragen over integriteit en in hoeverre politiemensen chantabel of te corrumperen zijn, werd mij gevraagd of ik bereid was om hierover in het rechtstreeks programma Avondgasten te komen spreken.

Dat liet ik mij geen tweede keer zeggen. Ik zou de gelegenheid aangrijpen om te proberen de sensatiezucht rondom deze aanhouding terug te brengen tot redelijke proporties. Journalisten hebben al snel de neiging om te denken dat politiemensen “dus” chantabel of te corrumperen zijn.

Hier is het resultaat:

http://www.l1.nl/video/avondgasten-politiemensen-geldnood-zijn-chantabel-en-gevoelig-voor-criminelen-14-okt-2015

Uit de vele, zeer positieve, reacties achteraf op te maken, ben ik redelijk goed geslaagd in mijn opzet. En dat simpelweg door vooral dicht bij mijzelf te blijven en me niet te laten opfokken door de beroepsmatige “hitsigheid” van de presentatoren.

6 Comments

 1. Best interessant uitgelegd. Overigens hadden we d’r hier verderop in het Belgenland ook eentje die hetzelfde pad was opgegaan.

  Reply
 2. Beste Jacques,
  Je hebt hier heel duidelijk en helder verwoord dat politieagenten ook mensen zijn met hun sterke en zwakke kanten.
  Je laat je gelukkig ook niet verleiden tot bepaalde uitspraken die de presentatoren misschien graag wilden horen.
  Voor mij is het heel herkenbaar omdat het sporadisch ook voorkomt bij mijn werk in een penitentiaire inrichting. Ik heb het op mijn werk helaas ook al meegemaakt dat collega’s (platte bewaarders) in de verleiding zijn gekomen.
  Jammer is alleen dat dan door de buitenwereld vaak een hele groep medewerkers (in jou geval, de politie) hierop wordt beoordeeld.

  Reply
 3. Hoi Guus,

  Nu zie ik pas dat jij ook dezelfde bent die lid wil worden van mijn Blauwe Diender groep op Facebook.
  Weet niet zeker of ik je persoonlijk ken van vroeger. Wellicht hebben wij elkaar wel eens ergens gezien of gesproken. Bij Guus thuis of ergens anders.

  Dank voor jouw mooie reactie en complimenten.
  Zoals jij zelf aangeeft, komen dit soort zaken overal voor, zeker waar sprake is van veel geld of van gezagsverhoudingen.
  De buitenwereld reageert meestal snoeihard, meestal anoniem, ongefundeerd en ongenuanceerd. Ik heb intussen wel geleerd hoe hiermee om te gaan, alhoewel dat natuurlijk geen enkele garantie biedt.

  Reply

Laat een bericht achter.