Politiek onbenul

Volgens de VVD zouden politiemensen hun dienstwapen ook in vrije tijd moeten kunnen dragen. Deze gedachte sluit aan op het pleidooi van de politievakbond ACP, die zegt dat een meerderheid van de politiemensen hun dienstwapen ook in vrije tijd zouden willen dragen.
Ik weet niet hoe binnen de Nederlandse Politie Bond (NPB)  hierover wordt gedacht, maar het is op z’n zachtst gezegd toch heel opmerkelijk te noemen. Zeker, als je weet dat de politie in Nederland ten aanzien van het gebruik van geweld een zeer terughoudende rol inneemt en vooral zal moeten trachten geweld te voorkomen of ervoor te zorgen dat het niet escaleert. De redenen daarvoor zijn duidelijk: de veiligheid van omstanders, burgers en het simpele gegeven dat je met je pistool niet veel kans maakt tegen terroristen met automatische vuurwapens, bomgordels en granaten.

Natuurlijk, de terreurdreiging ligt overal op de loer. Je zou maar gezellig over de wekelijkse markt slenteren, even bij de visboer halt houden en je tegoed doen aan een stukje warme gebakken vis. Plotseling schreeuwt iemand luidkeels dat Allah heel erg groot is. De terrorist trekt aan het touwtje, terwijl hij of zij zich intens verheugt op de shahada, het martelaarschap. Of dat een terrorist onder zijn djellaba een AK47 vandaan haalt. Terwijl jij een hap neemt van de knapperige warme vis word je uit het niets getrakteerd op een kogelregen. Misschien ben je in staat om, zoals de voorman van de ACP zegt, één mensenleven te redden, maar ik durf er ‘n hele viskraam om te verwedden dat jij zelf het loodje legt, en met jou, vele andere onschuldige burgers.

Ed Bertou, een collega van de Eenheid Limburg, stuurde via Twitter een bericht naar premier Rutte waarin hij zijn zorgen uitte over deze gang van zaken. De uitlatingen van Kamerlid Ockje van Telligen van de VVD wekte bij hem de indruk dat ze worden gemaakt door mensen die niet goed weten waarover ze praten. Ik vind dit, samen met Ed Bertou, een zorgelijke ontwikkeling. Vooral als een Tweede Kamerlid dit zegt, die als slogan op haar c.v. heeft staan: “Ik zeg wat ik doe en doe wat ik zeg.”
Ik zou zoiets omschrijven als politiek onbenul.
Mijn hoop is dat de premier de brief van Ed zal lezen en daarover in conclaaf gaat met de VVD.
Of zou dit een onbenullige gedachte mijnerzijds zijn?

 

4 Comments

  1. Stel je gaat naar de markt met je vrouw, je Walther P99 draag je in het daarvoor bestemde holster op de heup. Terwijl je de kaas moet betalen rijk je ver over de kraam en dan kiekt het vervaarlijk uitziende pistool vanonder je jas vandaan. Wat zullen de burgers van Geleen, want daar kom ik geregeld op de zaterdagmarkt, daar wel niet van vinden. Schrikken doen ze in ieder geval, want ze zijn dit niet echt gewend. Bellen ze vervolgens stiekum de collega’s? Of zullen ze denken dat ik soms een terrorist ben of zelfs een crimineel?
    Mij lijkt dit idee toch echt wel een probleem, dat je niet even zomaar gaat oplossen, zeker niet door hier ondoordacht en snel een besluit over te nemen.
    Gelukkig is het nog niet zover en is het ook geen verplichting!

    Reply
  2. Jacques, Jij gebruikt veel meer woorden als ik normaliter doe. Maar met jouw visie ben ik het volledig eens, en had het beslist niet beter kunnen omschrijven. Ik hoop, maar verwacht het niet, dat collega Ed Bartou een antwoord krijgt van onze premier.

    Reply

Laat een bericht achter.